top of page

Top 10 mooiste schaakborden op een rij

Bijgewerkt op: 20 aug. 2023


De eerste kennismaking met het schaakspel, het schaakbord, de speelstukken en de spelregels is meestal op de basisschool. Tijdens school schaken worden de basisregels van het schaken uitgelegd en speel je de eerste potjes op een écht schaakbord. Voor anderen is schaken een bordspel wat van ouder(s) op kind is overgebracht.


Het schaak spel is de laatste tijd opnieuw onder de aandacht gekomen door de populaire Netflix serie ‘The Queens Gambit’. In deze serie ontdekt een jong meisje – dat in een weeshuis verblijft in de vijftiger jaren – dat ze een groot schaaktalent heeft. Door deze serie is het schaakbord bij vele mensen weer op tafel gekomen. Om deze reden heb ik voor jou een top 10 gemaakt van de mooiste schaakborden van 2022.

 

Hoe speel je schaken?

Het bordspel schaken speel je met twee spelers. Beide spelers spelen met een eigen kleur. Dat zijn witte of zwarte stukken van hetzelfde aantal. Wit doet ten aller tijden de eerste zet op het schaakbord. Om beurten doet men vervolgens een nieuwe zet. Door je schaak stukken goed te gebruiken kan je de tegenstander uitschakelen. Het uiteindelijke doel is om je tegenstander schaakmat te zetten op het schaakbord.

 

Waarom schaken?

Schaken is een bordspel voor jong en oud. Als jij je afvraagt waarom je een potje zou gaan schaken, hierbij een aantal reden om voor schaken te kiezen als gezelschapspel. Bij kinderen stimuleert het enorm de ontwikkeling van de hersenen. Schaken heeft bij kinderen een enorme positieve invloed op schoolprestaties, ruimtelijk inzicht, wiskundig vermogen, leesvaardigheden, concentratie, geduld en reflecteren. Daarnaast vinden kinderen schaken erg leuk en leren het heel snel. Bij ouderen blijft de geest actief en worden ziektes als bijvoorbeeld dementie uitgesteld. Bovenal speelt men het spel omdat het leuk is.

 

De mooiste, online te koop zijnde schaakborden

Schaakborden zijn er in vele maten, groottes en verschillende stijlen te koop. Doordat er zoveel verschillende soorten schaakborden online te koop zijn heb ik de tien mooiste schaakborden hieronder voor je op een rij gezet. Omdat schaken door jong- en oud beoefend wordt staat in deze top 10 vast een schaakbord welke bij jou het meeste in de smaak zal vallen. Voor welk schaakbord zou jij gaan? Of zit jouw favoriet er niet tussen? Laat het me gerust weten in de comments.

 

Top 10 mooiste schaakborden 2022

 

#1 Mooiste schaakbord: CheckMate® XL GrandMaster Series

Dit traditionele houten schaakbord van Checkmate met decoratieve stukken staat wat mij betreft stevig op nummer één. Het schaakbord heeft een fijne speelgrote door zijn afmetingen van 40 x 40x 3 cm.


Het schaakbord wordt geleverd met twee extra dames voor pionpromotie, de CheckMate Club mobiele app en een e-book met 38 pagina's aan theorie, diepgang en puzzels.


De schitterende schaakstukken zijn handgesneden en gemaakt van hoogwaardig eco-vriendelijk hout. Het is dus gemaakt van echt eco-hout in plaats van pershout met een sticker erop. Snuif de heerlijke hout geur maar eens op tijdens het openen van deze mooie doos. In de binnenkant van het schaakbord kun je de stukken keurig opbergen in het daarvoor bestemde vilt. Het schaakbord kan ook prachtig geëtaleerd worden op een eettafel, dressoir of in een vitrinekast. Dit met de wetenschap dat dit bord ook zeker niet zal misstaan als decorstuk.


En wat je misschien niet zou verwachten is dat de schaakstukken magnetisch met het schaakbord verbonden zijn. Dus wanneer je buiten een potje wilt schaken is dit fraaie schaakbord ook zeker een aanrader, de stukken vallen niet zo snel om. Dit traditionele houten schaakbord kost ca € 33,99. 

#2 Mooiste schaakbord: Grieks Romeins Schaakbord

Met dit Grieks Romeins schaakbord ga je terug in de tijd. Weet jij deze keer de rollen om te draaien? Win jij met de Grieken of word je – net als in het verleden - schaakmat gezet door de Romeinen? Een waar schouwspel speelt zich af tijdens het spelen op dit bord.


De stukken zijn gemaakt van brons metaal en werkelijk prachtig tot in detail met de hand afgewerkt. Deze schitterende schaak stukken kunnen netjes worden opgeborgen in een bijgeleverde houten kist. Net als schaakbord #1, zou ook dit schaakbord zeker niet misstaan ergens in huis. Het is een echte eye-catcher. Als je dit schaakbord hebt staan dan kunnen je gasten het vast niet laten om een potje met jou te gaan schaken. ;) De prijs van dit schaakbord is € 199,-.


 

#3 Mooiste schaakbord: Schaakbord voor drie personen / Chess for Three

Klaar met het spelen van schaken met twee spelers? Sta tegelijkertijd tegen twee legers, maak bondgenoten en ga de strijd aan! Ben je eerder toe aan een grotere uitdaging? Dan is dit schaakbord dé uitkomst. Deze Chess for Three (NB: vertaald, Schaken voor drie) schaakset is een variant, die door drie spelers tegelijk gespeeld wordt.


Deze versie is uitgevonden door een Italiaanse F.Marinelli in 1772 en is een zeer interessant alternatief voor standaard schaken. De regels worden aan elke set toegevoegd. In grote lijnen zijn de spelregels gelijk aan het spelen van schaken voor twee spelers. Waar in het begin het spel complex lijkt, is die complexiteit na een paar zetten al snel vergeten. Wat opvalt is de andere vorm. Waar traditioneel het speelbord vierkant is, speel je nu op een zes hoekig schaakbord. Het maakt dit bord uniek en is daarmee een zeker een leuk cadeau voor elke fan van schaken. De prijs van dit schaakbord is €109,-


 

#4 Mooiste schaakbord: Elektronische Schaakbord / Schaakcomputer

Schaken is een bordspel voor twee en soms drie (Schaakbord #3) spelers. Echter wat doe je als er geen tweede/derde tegenstander is? Dan biedt dit elektronische schaakbord uitkomst.


Naast dat je ‘gewoon’ tegen iemand in het echt kan spelen heeft dit schaakbord de mogelijkheid om tegen een computer te spelen. Je kan dus op ieder moment van de dag een schaakpartij starten. Het mooie van dit schaakbord is dat er in totaal 8 verschillende spellen op zitten. Dus ben je het schaken een keer zat? (Kan ik me niet voorstellen!) dan kan je ook ene potje dammen, backgammon, grashopper etc spelen. Zo kan je jezelf en je vrienden blijven uitdagen!


Het schaakbord heeft ook een ideaal formaat om mee te nemen op reis (20x20 cm) of tijdens een dagje weg. Het bord is magnetisch dus de schaakstukken blijven staan! Ook als je op een terrasje of strandje zit op in een gezellige stad of mooi tropisch eiland! Dit schaakbord kost € 74,95


 

#5 Mooiste schaakbord: Harry Potter Schaakbord

‘Expecto Patronum’, is één van de bekendste toverspreuken van Harry Potter. Met dit Harry Potter schaakbord haal je de toverwereld in huis. Het schaakbord is namelijk gebaseerd op de schaak scéne uit de film; Harry Potter en de Steen der Wijzen. Sterker nog het is een miniatuur productie van de speelstukken zoals in de film. De twee-en-dertig gegoten plastic stukken laten niets ter verbeelding over en zijn in twee zakjes met trekkoord op te bergen. Het schaakbord, de spelregels en natuurlijk de speelstukken zelf berg je keurig op in een kartonnen doos. Welke gemakkelijk op te bergen is. Het schaakbord is te koop vanaf € 58,-.


 

#6 Mooiste schaakbord: Babuschka Schaakbord

Dit Babuschka schaakbord is misschien wel de meest controversiële in deze lijst. Ondanks de strijd die ‘op het moment van schrijven’ gaande is tussen Rusland en Oekraïne is dit schaakbord werkelijk oogstrelend. De speelstukken stellen de welbekende Babuschka poppen voor. Ze zijn gekleed in felgekleurde kostuums met een Russisch of Oekraïens ontwerp. Net als het schaakbord zijn de poppen gemaakt van berkenhout en handgeschilderd. Het schaakbord is opvouwbaar, wat het bordspel gemakkelijk te vervoeren maakt. Dit schaakbord kost € 89,-.


 

#7 Mooiste schaakbord: Vredes Schaakbord

Na schaakbord #6 kan het volgende schaakbord natuurlijk niet ontbreken. Het Vredes Schaakbord dat gemaakt is door de Nederlandse kunstenaar Felix Albers. Hij ontwierp dit bord voor zijn zoon om met hem te schaken. De boodschap achter het bord zit hem in de essentiële levenslessen die hij hem wilde meegeven. Daar is hij met dit schaakbord – wat in 2018 uitgeroepen werd tot speelgoed van het jaar – zeker in geslaagd. Schaken op een vriendelijke, bedachtzame en filosofische manier. Waar je tijdens het schaken normaliter je stukken van het schaakbord slaat, omarm je nu elkaars stukken en vorm je gecombineerde stukken. Deze gecombineerde stukken sla je niet af, maar tik je af.

Doordat met de speelstukken verschillende combinaties op het schaakbord mogelijk zijn zal geen spel hetzelfde verlopen. Naast het schaakbord met de twee-en-dertig speelstukken, ontvang je de spelregels in het Nederlands en Engels. Het spel kan netjes opgeborgen worden in de bijgeleverde doos. Het bord is te koop voor € 29,95.


 

#8 Mooiste schaakbord: Super Mario Schaakbord (Special Edition)

Mario, Luigi en hun vrienden nemen het – net als op de Nintendo gameconsole(s) – op tegen Bowser, Bowser jr en hun hulptroepen. Wie is er niet bekend met het welbekende deuntje van Super Mario Bros? Eenmaal in je hoofd krijg je het er niet meer uit. Hetzelfde is van toepassing op dit Super Mario schaakbord. Eenmaal uitgepakt zal je het schaakbord niet snel opbergen. Berg je het toch op dan kan dat in de mooie en bijpassende metalen doos. Alle van kunststof gemaakte bekende figuren - van Yoshi tot Peach en van Magikoopa tot Green Shells - zitten erin. Een must have voor de schaakliefhebber die tevens fan is van Super Mario. Het schaakbord kost € 67,75.


 

#9 Mooiste schaakbord: XL Buiten Schaakspel

Met dit XL Buiten Schaakspel steel je de show op het plein, tijdens feesten of in je eigen achtertuin. Doordat de speelstukken variëren van grootte (van 20 tot 30 cm) ontstaat er een overzichtelijk geheel. Hierdoor hebben zowel spelers als omstanders, goed zicht op het te spelen spel. Het vergemakkelijkt het kijken en meedenken voor hen. De speelstukken zijn gemaakt van duurzaam PVC, zijn UV bestendig en waterdicht. Het spel na een nachtje slapen voortzetten, om je volgende meesterzet nog eens te overdenken, behoort hierdoor tot de mogelijkheden. Eenmaal uitgespeeld berg je de speelstukken op in de bijgeleverde luxe opbergtas. Het schaakspel inclusief opbergtas is te koop voor € 149,-.


NB: Het schaakbord als ondergrond wordt hierbij niet meegeleverd. Deze is apart van deze set te bestellen. Wij adviseren om dit schaakbord als ondergrond te bestellen; Het Schaakbord Buitenspel van 140 x 140cm á € 79,-.


 

#10 Mooiste schaakbord: Reis Schaakbord


Op nummer tien vinden we niet het aller mooiste schaakbord terug. Toch neem ik dit schaakbord op in deze top 10 vanwege de praktische voordelen. Naast de schaakcomputer op #4 die je ook makkelijk mee kunt nemen op reis is ook dit magnetische reis schaakbord overal mee naar toe te nemen. Nu kan je altijd schaken. Het van kunststof gemaakte schaakspel voor op reis is verpakt in een luxe doosje. Door de magnetische werking zullen de speelstukken niet snel van het bord raken. De afmetingen van het speelveld is 16x16 cm. Wie daag jij uit op kantoor, in de trein of in de schoolkantine? Het spelt kost € 9,99


 

Schaakbord kopen?

Wil jij ook een schaakbord kopen? Of het schaakbord nu voor jezelf is of om als cadeau te geven, de ontvanger is er vast ontzettend blij mee! Ik hoop dat ik je door mijn 10 mooiste schaakborden genoeg inspiratie heb gegeven om je favoriete schaakbord te kiezen.

En ik ben natuurlijk benieuwd of jij ook na het lezen van mijn schaakborden top 10 al in de stemming gekomen om een potje te schaken? Ik heb tijdens het opstellen van deze lijst al weer vijf keer geschaakt. Het is- en blijft -een verslavend spelletje. :) Naast schaken zijn er nog vele andere gezelschapspellen. Daarover is al eerder geschreven. Ben jij - net als ik - gek op spellen met vrienden? Dan is mijn bordspellen top 10 of kaartspellen top 10 van 2022 wellicht ook iets voor jou! Game On!Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page