top of page

Starten met een dagboek? De mooiste dagboeken voor volwassenen op een rij.

Bijgewerkt op: 6 nov. 2022


Wil jij ook aan de slag met een dagboek? Of wil jij een dagboek cadeau geven voor je vriend of vriendin? Een mooi dagboek voor volwassenen is zeker een origineel cadeau om te geven.


Er zijn zoveel verschillende opties. Je kunt een dagboek kopen met lege pagina's, een invulboek, een mindfulnessdagboek, een dagboek met slot. Ook heb je verschillende benamingen zoals bijvoorbeeld een journal en een bullet journal. Voordat je het mooiste dagboek gaat zoeken is het slim om alvast een keuze te maken welk dagboek er precies bij jou (of bij je vriend of vriendin) past!


Ik geef je graag een toelichting van de verschillende mogelijkheden zodat jij bewust een goede keuze kan maken welk soort dagboek de beste optie is.


Inhoudsopgave:

 

Wat zijn de voordelen van het schrijven in een dagboek?

Er zijn verschillende voordelen te noemen om te gaan schrijven in een dagboek. Volgens writersdigest.com zijn er 10 wetenschappelijk onderbouwde redenen.

  1. Je ontwikkelt je cognitieve vaardigheden

  2. Je hebt meer kans om je doelen te bereiken

  3. Je traint je geheugen

  4. Je hebt een sterker immuunsysteem

  5. Je hebt een lagere bloeddruk

  6. Je hebt een betere longfunctie

  7. Je kunt betere sportprestaties leveren

  8. Je kunt sneller helen van een traumatische gebeurtenis

  9. Je komt sneller (weer) aan werk

  10. Je bent meer tevreden

Doordat je onder woorden brengt waar je over piekert of wat je bezig houdt ga je er op een andere manier naar kijken. Je kan problemen van je af schrijven, hierdoor ervaar je minder stress. Als je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent dan krijgt je mentaal en fysiek een boost. Door het tonen van dankbaarheid wordt je uiteindelijk meer tevreden en een positiever mens.


Als je dit zo leest dan is er eigenlijk geen reden meer om het schrijven in een dagboek nog langer uit te stellen.

 

Wanneer is het beste moment om in je dagboek te schrijven?

Het beste moment wanneer je in je dagboek kan schrijven bepaal je zelf. Denk er goed over na of je dit in de ochtend of in de avond wilt plannen. Je hebt namelijk verschillende invuldagboeken.


Als je dagelijks een dagboek wil gaan bijhouden dan is het verstandig om dit in je dagelijkse activiteiten in te plannen. Als het een routine wordt dan zit het ook sneller in je systeem en dan blijf je het ook daadwerkelijk doen. Er zijn verschillende soorten dagboeken. Je hebt dagboeken die er speciaal op gericht zijn om deze in de ochtend of in de avond in te vullen.

De avond invuldagboeken zijn erop gericht om je dag positief af te sluiten. Daarnaast heb je soms ook de mogelijkheid om je doelen voor de volgende dag te noteren. Er is voor iedereen wel een dagboek te vinden die perfect past.


 

Wat is het verschil tussen een dagboek, journal en bullet journal.

Een dagboek is een boek of schrift waarin je dagelijks iets schrijft. Het wordt ook wel een journal genoemd. Hier schrijf je op wat jij wilt opschrijven. Sommige mensen vinden het fijn om op te schrijven wat ze hebben meegemaakt, of wat hun doelen zijn. Je kan het ook gebruiken om alledaagse dingen te vermelden of een mooie verhalen in te schrijven voor het nageslacht. De meeste mensen schrijven in een dagboek voor zichzelf. Om je hoofd leeg te maken en lekker van je af te schrijven. Het is voor veel mensen fijn om meer rust te krijgen.

 

Wat is een bullet journal?

Naar mijn mening valt een bullet journal niet echt onder het kopje dagboek. Maar toch wil ik dit hier graag melden omdat het wel een methode is om een dagboek bij te houden.


Een bullet journal is namelijk een agenda, dagboek en to do-lijst in één. Het is een methode om je taken, afspraken, doelen en gedachten te ordenen. Gewoon met pen en papier. Het is wel erg gericht op creatieve mensen want je begint standaard met een leeg boek/schrift. Je maakt van het notitieboek je eigen bullet journal. Er zijn online veel ideeën te vinden hoe je dit kan vormgeven. Voor meer informatie over een bullet journal kijk het filmpje hieronder eens:


 

Hoe weet ik welk type dagboek bij mij past?

Allereerst is het van belang om na te gaan wat je met het schrijven wilt bereiken. Er zijn drie type dagboeken waar je uit kunt kiezen.

 

Blanco dagboek voor het vastleggen van herinneringen:

Als je geen verdere bijbedoeling hebt dan het vastleggen van herinneringen, kies dan voor een blanco dagboek. Je kan hier elke dag iets kan opschrijven zonder voorgedrukte vragen te beantwoorden. Je beslist dus zelf waar je over schrijft en wat je schrijft.

Je hebt dan de keuze uit een blanco dagboek met dagaanduiding of een dagboek zonder dagaanduiding. Als er geen dagaanduiding staat vermeld hoef je niet perse elke dag in het dagboek te schrijven.


Of je kiest voor een 5-jaren dagboek. Elke dag schrijf je één of twee zinnen over wat je hebt meegemaakt en dit 5 jaar lang. Dus op één pagina staan vijf jaren waar je onder elkaar kan invullen wat je die dag hebt gedaan. Het 5-jaren dagboek is mijn favoriet! En die gebruik ik dagelijks!

 

Een invuldagboek, om dagelijks vragen te beantwoorden:

De meeste invuldagboeken zijn erop gericht om meer mindfulness te worden. Als je meer rust in je hoofd wilt, kies dan voor een mindfulnessdagboek.

Een mindfulnessdagboek is vaak een combinatie van dagboek, notitieboek en inspiratieboek. Hierbij zal je van tevoren een keuze moeten maken of je het in de ochtend of avond wilt gaan invullen. Op het afsluiten van je dag of de start van je nieuwe dag zijn de voorgedrukte vragen gebaseerd.


Je hebt ook invuldagboeken voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld voor tijdens de zwangerschap, voor een opgroeiend kind, voor opa's en oma's, een gezondheidsdagboek of een medisch dagboek. Voor nu richten wij ons op de dagboeken die je voor jezelf invult.

 

Een inspiratiedagboek voor de creatieveling

Als je erg creatief bent. En als je alleen maar schrijven in een dagboek saai vindt? Kies dan voor een inspiratiedagboek. Daar kan je door te schrijven, te tekenen, lijstjes te maken en nog veel meer het beste uit jezelf halen. Het is er vaak niet op gericht om dit per datum in te vullen maar wel om elke dag creatief bezig te zijn.


 

Top 8 dagboeken blanco voor volwassenen

 

Dagboek van Paperblanks

De dagboeken van Paperblanks zijn heel mooi vormgegeven. Het zijn echt mooie boekjes en ze zijn er in veel verschillende uitgaves en modellen. Kleine - midi - boekjes of grotere A4 boeken. Elk boekje is perfect voor jouw verhalen en dromen.


De mooie creaties van Paperblanks zijn echt een aanrader voor kunstliefhebbers. De omslagontwerpen zijn geïntegreerd met kunstwerken die zijn verzameld uit grote bibliotheken en musea over de hele wereld. De invloed op deze ontwerpen varieert van "traditionele Aziatische kunst en renaissance-esthetiek tot de art-decostijlen van Louis Tiffany. De kasten hebben een mooie waardevolle uitstraling. Er zijn meerdere uitvoeringen. Ik heb er hier twee voor je onder elkaar gezet welke ik de mooiste vind. ") 

Dagboek van Peter Pauper

Waarom een dagboek van Peter Pauper kopen? "In 1928, op tweeëntwintigjarige leeftijd, begon Peter Beilenson met het drukken van boeken op een kleine pers in de kelder van het huis van zijn ouders in Larchmont, New York. Peter - en later zijn vrouw Edna - probeerden mooie boeken te maken die verkocht werden tegen prijzen die zelfs een arme zich kon veroorloven.


Vandaag de dag, is het bedrijf nog steeds in familiebezit en geëxploiteerd, blijft Peter Pauper Press de erfenis van onze oprichters - en de verwachtingen van zijn klanten - van schoonheid, kwaliteit en waarde eren." bron


Het is een feit dat de boeken van Peter Pauper kwaliteit en luxe uitstralen. Je hebt de keuze tussen een ringband, een magneetsluiting of een mooi lint. Start jij ook met een luxe boek van Peter Pauper? Hier kun je al je verhalen en notities kwijt. Ook grote dromen kan je kwijt in de grotere exemplaren van Peter Pauper. De pagina’s zijn voorzien van bescheiden lijntjes en het gebruikte zuurvrije papier is stevig en van hoge kwaliteit. De stevige, harde kaft met luxe (preeg)opdruk maken dit prachtige product compleet.


Prijs indicatie: vanaf € 11,95

 

Dagboek met slot

Wil jij je geheimen en of dromen achter slot bewaren? Dan is een dagboek met slot een dagboek perfect voor jou. Schrijf je dromen, notities op en bewaar ze veilig met een cijferslot of een slot met sleutel. Ik heb een aantal mooie dagboeken met slot voor je op een rij gezet. Wat is jou favoriet?

 

WiseGoods - Luxe Dagboek met Slot

Al jouw geheimen zijn veilig in dit mooie, luxe dagboek met cijferslot. Stel gemakkelijk zelf de code van het dagboek in en niemand die jouw notities lezen kan. In mooi roze + marmer design.


- Kleur: Roze

- Maat: A5 (150 x 218 mm)

- 100 pagina’s = 200 bladzijden


Prijs indicatie: vanaf € 31,95


 

Dagboek met slot voor volwassenen - Butterfly

Voor veel mensen is het schrijven in een dagboek iets persoonlijks. Je wilt liever niet dat iemand zomaar in je dagboek leest. Om deze reden is het slim om een dagboek aan te schaffen waar een slot op zit. Dan hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken dat anderen zonder te vragen in je dagboek gaan lezen.


Dit is gewoon een mooi boekje, uitgevoerd met een cijferslot.


Prijs indicatie: vanaf € 12,95


 

Luxe Vintage Dagboek Met Codeslot

Al je geheimen veilig achter slot en grendel en alleen jij weet de cijfercode van dit luxe vintage dagboek!


Het dagboek wordt geleverd met 3-cijferig cijferslot waar je zelf de code van kunt instellen. Luxe uitgave met een hoogwaardige afwerking en prachtige kraftpagina's - ideaal als cadeau aan jezelf of anderen!


Prijs indicatie: vanaf € 39,95 

Victoria's Journals Hush-Hush - Ongedateerd Dagboek met Slot en Sleutel

Het dagboek van Victoria's Journals Hush-Hush is een prachtig dagboek. Laat je fantasie de vrije loop en ervaar de vrijheid om vrijuit te dromen over de toekomst en je creativiteit te verkennen zonder angst voor oordeel door Victoria's Journals Hush-Hush My Secret Diary te gebruiken. Dit dagboek met slot voor meisjes en vrouwen heeft een prachtig metalen hartvormig slot met sleutels dat je geheimen en diepste gedachten veilig houdt. Een manier om iets speciaals te onthouden en een die een leven lang meegaat.


Prijs indicatie: vanaf € 24,95


 

Hervulbaar Leren dagboek A5 - Lederen Kaft - 100% Buffel Leer - Dagboek


Met de meeste notitieboeken of dagboeken kun je helaas niets meer toevoegen als het vol is. En vaak is de kaft just erg mooi om vaker te gebruiken. Dan is het slim om dit hervulbare boekje te kopen.


A Lifetime Journal is dus navulbaar: nadat je het bijgeleverde A5 notitieboek (zonder lijnen) hebt volgeschreven, kun je het eenvoudig uit de 100% leren kaft halen en vervangen met een nieuwe notitieboek. Je tijdloze leather journal is klaar voor je nieuwe verhalen en tekeningen!


Prijs indicatie: vanaf € 39,95


 

De 6 mooiste invul dagboeken voor volwassenen

Vertellis Chapters mindfulness-dagboek


Het mindfulness-dagboek van Vertellis Chapters is een combinatie tussen een dagboek, notitieboek en inspiratieboek. Dit boekje leert je bewuster te leven en positiever te worden. Een offline zelfreflectie moment om meer uit je dagen te halen. Dagelijks laat dit boek je stilstaan bij de belangrijke vraag: ‘Waar ben je dankbaar voor?’


Verder bevat het opdrachten, quotes en verhalen die je direct aanzetten tot actie en je mindset verbeteren. Uiteindelijk geeft Chapters jouw persoonlijke ontwikkeling een krachtige boost!


De bladzijden hebben geen dagaanduiding. Zo heb jij de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je in Chapters schrijft.


Elk hoofdstuk heeft een eigen thema en daarbij passende vragen en opdrachten. “Leren & inspireren”, “Comfortzone” en “Beïnvloeden van geluk” zijn thema’s uit het boek. Het is echt een mooi boekje met vragen waar je echt goed over na moet denken. Als je echt meer rust zoekt in je hoofd, dan is dit boek een goede start.


Prijs indicatie: vanaf € 29,95


 

Calm the chaos - voor meer rust in je leven

Calm the chaos is voor iedereen die zich overweldigd voelt door de eindeloze stress en to-do lijstjes van het dagelijks leven. Dit praktische dagboek helpt je om orde te scheppen in je innerlijke chaos en nodigt je uit voor een dagelijkse oefening om ‘vandaag’ te verwerken en vooruit te kijken naar ‘morgen’.


Dit is dus echt een mooi dagboek om in de avond voor het slapen gaan in te vullen. Er staan makkelijk te volgen tips in om gelukkiger te worden – zoals zelfzorg, dankbaarheid, doelen stellen en loslaten – helpt Calm the chaos je om balans te vinden aan het einde van de dag, zodat je elke nieuwe dag kunt begroeten met helderheid, doelgerichtheid en blijheid.


Het voordeel vind ik dat er dus geen dagaanduiding staat vermeld. Dus mocht je een dag vergeten, dan sla je deze gewoon over . :)


Prijs indicatie: vanaf € 12,95


 

One line a day - a five-year memory book


Dit herinneringenboekje One Line a Day laat je de momenten uit je leven bijhouden per dag. Ik heb dit boekje zelf ook en het is enorm fijn in gebruik. Het is een klein boekje, je hebt de ruimte om 2/3 zinnen per dag op te schrijven. Het mooiste moment van de dag schrijf je op, om dit na een jaar weer terug te lezen. Dit boekje is jou als je graag een dagboek bij wilt houden maar er weinig tijd aan wilt besteden. Het kost je misschien 2 minuten per dag.


De 365 dagelijkse items staan vijf keer op elke pagina, zodat je de vorige herinneringen en gedachtes van de laatste vijf jaar kan teruglezen als je de dagelijkse gebeurtenissen opschrijft. Dit dagboek is zeker een waardevolle toevoeging op in ieder geval mijn nachtkastje! :) Je hebt dit dagboek is verschillend uitgaven, maar deze is eigenlijk wel de leukste! ;)


Prijs indicatie: vanaf € 12,95


 

Het 6 minuten dagboek - een boek die je leven zal veranderen

In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Na een gedegen uitleg over de principes van positieve psychologie, nodigt Dominik je in dit journal uit om over je dag na te denken, van schrijven een gewoonte te maken en positief op jezelf en je dag te reflecteren.


Bomvol quotes van Tony Robbins tot Oprah, van William Shakespeare tot Agatha Christie. Je ontdekt waar je gelukkig van wordt en zo ontstaan er vanzelf positieve gedachtes en nieuwe positieve gewoontes. Ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En het mooie is: het kost je maar 6 minuten per dag!

Prijs indicatie: vanaf € 12,95


 

Burn after writing - Dit boek gaat over jou

De Nederlandse editie van de internationale bestseller Burn after writing. Beschikbaar in roze en blauw. Een mooi invulboek om jezelf beter te leren kennen.


Hoe eerlijk ben jij als niemand kijkt? Het lijkt wel alsof de wereld alleen maar draait om wat je deelt en wie je bent op Instagram, TikTok, Snapchat of YouTube. Burn after writing moedigt je aan om juist helemaal niets te delen. Met prikkelende vragen en gedachte-experimenten, daagt dit dagboek je uit om Truth or Dare met jezelf te spelen.

Verleg je grenzen, reflecteer op het verleden, heden en toekomst en creëer een geheim boek dat alleen over jou gaat, en alleen voor jou is. Ben je klaar? Dan kan je deze verbranden ;) maar zelf zou ik deze bewaren en over een paar jaar weer eens teruglezen :)

Prijs indicatie: vanaf € 11,99


 

Hoe Ik Mij Voel Emotiedagboek - Deltas

Emoties maken deel uit van ons dagelijks leven. Sommige zijn positief, andere negatief. Gebruik dit emotiedagboek van Deltas om problemen van je af te schrijven, maar ook om positieve ervaringen aandacht te geven. Je kunt elke dag even tijd nemen om stil te staan bij hoe je je voelde of je kunt dit notitieboek gebruiken als klankbord voor je meest intense gevoelens. Gebonden uitvoering met leeslint en elastiek. Prijs indicatie: vanaf € 14,95


 

De mooiste inspiratiedagboeken


Start where you are - vul in en leer jezelf echt kennen

In dit inzichtrijke invulboek combineert Meera Lee Patel wijze citaten met inspirerende opdrachten die je op alle mogelijke manieren – door te schrijven, te tekenen, lijstjes te maken en nog veel meer – aansporen om over jezelf en het leven na te denken.


Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Welke keuzes heb je gemaakt? Dit boek helpt je niet alleen daar te komen, maar geeft je onderweg ook meer inzicht in jezelf.

Met prachtig geïllustreerde quotes van schrijvers, artiesten en visionairs als Roald Dahl, Anne Frank en Virginia Woolf is Start Where You Are een krachtige manier om positieve verandering teweeg te brengen.


In dit dagboek staan prachtige illustraties en teksten. In dit dagboek wordt geìnspireerd om na te denken wat nu echt belangrijk voor je is en om verandering in je leven teweeg te brengen. Prijs indicatie: vanaf € 14,99


 

Inspiratiedagboek - wegwijzer in jouw leven van Elena Brower


Dit inspiratiedagboek heb ik niet voor niets als laatste in deze lijst opgenomen. Het is echt een pareltje onder de dagboeken. Zelf heb ik dit inspiratiedagboek gekregen van een goede vriendin.


Het is gewoon onmogelijk om hier een mooie foto te maken. Dit dagboek moet je gewoon zien en voelen. Het is mooi, dik papier met hele mooie olieverf bladzijden.

Als je deze aanschaft weet ik zeker dat ook jij dagelijks dit mooie boek erbij pakt om er iets moois in te schrijven of plakken.


Prijs indicatie: vanaf € 14,90


 

Heel veel plezier met het vinden van je mooie dagboek!
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page