top of page

6 dagboeken voor je gezondheid

Bijgewerkt op: 4 jan. 2022


Wil je gezonder gaan leven? Of heb je klachten maar kan je je vinger er niet op leggen waar deze precies vandaan komen? Of ben je in een medisch traject beland? Door middel van het opschrijven van je gevoelens, emoties en vastleggen van je medische afspraken in een (medisch) dagboek kan je rust creëren in je hoofd.


Er zijn verschillende soorten dagboeken op de markt om jou te helpen. Ik geef je graag een toelichting van de verschillende mogelijkheden zodat jij bewust een goede keuze kan maken welk soort dagboek het beste bij je past.


Inhoudsopgave:

 

Wat zijn de voordelen van het schrijven in een dagboek?

Er zijn verschillende voordelen te noemen om te gaan schrijven in een dagboek. Volgens writersdigest.com zijn er 10 wetenschappelijk onderbouwde redenen.  1. Je ontwikkelt je cognitieve vaardigheden

  2. Je hebt meer kans om je doelen te bereiken

  3. Je traint je geheugen

  4. Je hebt een sterker immuunsysteem

  5. Je hebt een lagere bloeddruk

  6. Je hebt een betere longfunctie

  7. Je kunt betere sportprestaties leveren

  8. Je kunt sneller helen van een traumatische gebeurtenis

  9. Je komt sneller (weer) aan werk

  10. Je bent meer tevreden

Doordat je onder woorden brengt waar je over piekert of wat je bezig houdt ga je er op een andere manier naar kijken. Je kan problemen van je af schrijven, hierdoor ervaar je minder stress. Als je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent dan krijgt je mentaal en fysiek een boost. Daarnaast is het erg fijn om in een medisch traject je hoofd leeg te maken en je gevoelens en emoties op te schrijven.

 

Wat is een medisch dagboek?

Een medisch dagboek is een dagboek waarin je je gevoelens en daarnaast alle afspraken, behandelingen, medicijnen van je medische traject kan noteren. Wanneer je in een medisch traject beland dan krijg je heel veel informatie, spreek je vaak veel verschillende artsen, heb je veel afspraken en kan alles heel onwerkelijk aanvoelen. Door het opschrijven van je gevoelens, emoties, afspraken, behandelingen, medicijnen en artsen kan je rust creëren in alle chaos. Daarnaast kan het een fijn naslagwerk zijn voor je naasten. Vaak kan niet iedereen bij alle afspraken zijn. Door het medisch dagboek kan je op een fijne manier gespreksverslagen bijhouden en het Dagboek kan je gebruiken om je gevoelens vast te leggen. Het medisch dagboek kan je meenemen naar de medische gesprekken.

 

Wat is een gezondheidsdagboek?

Wanneer je klachten hebt maar je niet weet waar je klachten vandaan komen dan kan een gezondheidsdagboek een hulpmiddel zijn om na te gaan of je klachten te herleiden zijn naar leefstijl of eetpatroon. Daarnaast is het een naslagwerk voor jezelf om eventuele afspraken met artsen goed voor te bereiden.


Het gezondheidsdagboek is de eerste stap om eventuele klachten in beeld te brengen. Voor jezelf en voor de (huis)arts. Schrijf je klachten op en wat je hebt gegeten en je leefstijl. Zoals: Hoe vaak heb ik hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.


 

6 dagboeken voor je gezondheid

 

Blanco dagboek Paperblanks

De dagboeken van Paperblanks zijn heel mooi vorm gegeven. Het is een mooi boekje en ze zijn er in veel verschillende uitgaves.


Je kunt een blanco dagboek gebruiken om op te schrijven wat je wilt vastleggen.


De kaft is erg mooi. Het boekje heeft een waardevolle uitstraling. Er zijn meerdere uitvoeringen.


Prijs indicatie: vanaf € 31,99 

Calm the chaos - voor meer rust in je leven

Calm the chaos is voor iedereen die zich overweldigd voelt door de eindeloze stress en to-do lijstjes van het dagelijks leven. Dit praktische dagboek helpt je om orde te scheppen in je innerlijke chaos en nodigt je uit voor een dagelijkse oefening om ‘vandaag’ te verwerken en vooruit te kijken naar ‘morgen’.


Dit is dus echt een mooi dagboek om in de avond voor het slapen gaan in te vullen. Er staan makkelijk te volgen tips in om gelukkiger te worden – zoals zelfzorg, dankbaarheid, doelen stellen en loslaten – helpt Calm the chaos je om balans te vinden aan het einde van de dag, zodat je elke nieuwe dag kunt begroeten met helderheid, doelgerichtheid en blijheid.


Het voordeel vind ik dat er dus geen dagaanduiding staat vermeld. Dus mocht je een dag vergeten, dan sla je deze gewoon over . :)


Prijs indicatie: vanaf € 12,95


 

Hoe Ik Mij Voel Emotiedagboek - Deltas

Emoties maken deel uit van ons dagelijks leven. Sommige zijn positief, andere negatief. Gebruik dit emotiedagboek van Deltas om problemen van je af te schrijven, maar ook om positieve ervaringen aandacht te geven.


Je kunt elke dag even tijd nemen om stil te staan bij hoe je je voelde of je kunt dit notitieboek gebruiken als klankbord voor je meest intense gevoelens. Gebonden uitvoering met leeslint en elastiek.


Prijs indicatie: vanaf € 14,95 

Selfcare planner

De Selfcare planner laat je zien hoe je kleine veranderingen die je goed kunt volhouden voor de lange termijn doorvoert en hoe je gemotiveerd blijft om bewuste keuzes te maken voor je gezondheid.

Dit dagboek gaat niet over gewicht, lichaamsafmetingen, diëten of calorie-inname. Het gaat er niet om hoe je er in de spiegel uitziet, maar om wat je zelf ziet als je in die spiegel kijkt: hoe voel jij je in jouw lichaam?

De Selfcare planner bevat oefeningen om je af te helpen van slechte gewoonten, verborgen angsten en negatieve gedachtepatronen. Dagelijkse positieve routines voor lichaam en geest helpen je om betere keuzes te maken en je geluksgevoel te vergroten. Deze planner geeft je de tools om na te denken over je levensstijl, doelen te creëren voor duurzame verandering en een haalbaar plan op te stellen.

Prijs indicatie: vanaf € 19,99 

Gezondheidsdagboek

In het Gezondheidsdagboek kun je per dag verschillende gegevens noteren. Hoeveel je slaapt, eet, drinkt of beweegt bijvoorbeeld. Of hoeveel pijn je hebt, hoe moe je bent hoe je stemming is. Als je dat een tijdje doet, ontdek je verbanden tussen de verschillende klachten.


Bijvoorbeeld: elke keer als ik een bepaald voedingsmiddel eet, krijg ik buikpijn. Of: ik heb meer hoofdpijn op dagen dat ik te kort heb geslapen. Of: als ik slecht slaap voel ik me somber. Zo zie je meteen wat je kunt doen om je beter te voelen. En je kunt ook samen met bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner of (wijk)verpleegkundige kijken hoe je je klachten kunt aanpakken. Zo simpel kan het zijn. In een paar minuten per dag krijg je meer inzicht in je gezondheidspatroon en kun je fijner en gezonder leven.


Het Gezondheidsdagboek telt 192 pagina’s waarmee je 3 maanden je gegevens kunt bijhouden. Daarnaast is er ruimte voor je medische gegevens en kun je metingen (gewicht, hartslag en bloeddruk) noteren. Het boek heeft makkelijk schrijfbaar papier en is voorzien van een oranje leeslint.


‘Artsen hebben vaak maar 10 minuten de tijd, het boekje kan ervoor zorgen dat je niets vergeet te vertellen.’ – Arnoud (huidkanker)

‘Dit boekje kwam toevallig op een heel nuttig moment: een oncoloogconsult! Blijven mijn klachten stabiel of verergeren ze of verbeteren ze zelfs? Het is niet alleen goed voor mijn eigen inzicht, maar ook ter onderbouwing naar zorgverleners.’ Karin (borstkanker)

Prijs indicatie: vanaf €20,95 

Medisch dagboek voor patiënten


Dit Medisch dagboek is een hulpmiddel als je een actieve rol wilt spelen bij je behandeling. Het helpt je orde scheppen in de grote hoeveelheid informatie die je krijgt voorgeschoteld. Ook stimuleert het dagboek u om je wensen en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Die zijn immers ook van groot belang bij uw behandeling.


De indeling van dit Medisch dagboek is als volgt: Persoonsgegevens / diagnose / behandelaars / adviezen en medicijnen / gespreksverslagen / dagboek / terugkijken / notities / toelichting In elk hoofdstuk krijgt u duidelijke instructies over wat u het beste kunt opschrijven. De vormgeving is aangenaam, met praktisch kleurgebruik. Het formaat is dat van een schrift, met papier dat goed schrijft.

Onze hoop is dat u ‘het stuur in handen houdt’ en dat u – alles overwegende – samen met uw arts werkelijk kunt meebeslissen over de behandeling die het beste bij u past. Zo wordt u een ‘partner’ van de mensen die u behandelen. - Pixel PerfectPrijs indicatie: vanaf € 9.95 
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page