top of page

5 tips om er toch nog een leuke kerst van te maken in 2020

Bijgewerkt op: 16 mei 2021


kerstdiner

Kerst 2020 wordt een andere kerst dan voorgaande jaren. is inmiddels al November en we zijn allemaal aan het bedenken hoe we kerst in de coronatijd zo leuk mogelijk kunnen gaan vieren. Want wat als? Wat als we niet met de familie bij elkaar kunnen zijn en je niet met je vrienden gezellig kunt gaan borrelen?


Het is nog te vroeg om te weten of we met de familie bij elkaar kunnen zijn of dat je het met je eigen gezin en/of een beperkt gezelschap kan vieren. Wellicht is het mogelijk om de kerst als vanouds te gaan vieren als we ons houden aan de beperkingen voor de komende tijd. Maar het zal duidelijk zijn het blijft een bijzondere en gekke periode.


Het wordt een andere kerst dan voorgaande jaren

Wat we wel weten is dat het een andere kerst wordt dan voorgaande jaren. Er is een negatief reisadvies voor de kerstvakantie. Je mag alleen reizen als het een noodzakelijke reis betreft. Dit betekent dat we waarschijnlijk allemaal thuis zitten deze kerst. Er zijn geen kerstmarkten, geen kerstborrels en geen foute kersttruien party's. Dus we staan er grotendeels alleen voor.


De vraag is dan natuurlijk of we er dan wel zin in hebben om een groot kerstdiner te organiseren. Vaak verdeel je de taken en heb je met iedereen samen een geweldig kerstdiner. Ik kan me goed voorstellen als de kerst dit jaar iets minder uitgebreid wordt gevierd. Maar hoe kunnen we deze kerst zo vieren dat we er wel met een warm gevoel aan terug kunnen denken?


Ik geef je 5 leuke tips om de kerstperiode ondanks corona toch weer een bijzondere tijd te maken in 2020. Maar voordat ik deze tips geef eerst nog even een toelichting over kerst.


Wanneer is het kerst in 2020?

Kerst valt dit jaar op vrijdag 25 december en zaterdag 26 december. Op donderdagavond 24 december is het kerstavond.


Wat wordt er gevierd met kerst?

Met kerst wordt de geboorte gevierd van Jezus Christus. Het is een christelijk feest.

Het religieuze karakter van Tweede Kerstdag is inmiddels wel verloren gegaan. Tweede kerstdag worden normaliter doorgebracht bij de Ikea of een woonboulevard.


Waarom hebben we een Tweede Kerstdag?

Tweede Kerstdag is voor veel mensen een officiële vrije dag. Maar waarom? Dit is een vraag die veel mensen stellen. Want waarom hebben wij in Nederland een Tweede Kerstdag maar hebben ze dat bijvoorbeeld niet in de Verenigde Staten? Dit komt omdat de officiële feestdagen door de Nederlandse overheid als officiële feestdagen zijn benoemd in 1964. Dus eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden.


Eerder hadden we zelfs 4 dagen om kerst te vieren. Maar dit is al even geleden. In 1773 in derde kerstdag afgeschaft en lang daarvoor is 4de kerstdag afgeschaft. Voordat we 4 dagen kerst hadden waren er 12 feestelijke dagen. Deze feestelijke dagen waren afgeleid van heidense tradities de eerste eeuwen na de opkomst van het christendom. De feestdagen die er waren voordat het christendom in opkomst kwam zijn als het ware samengevoegd en omgezet naar katholieke feestdagen in de eerste eeuwen. Voor meer informatie over de geschiedenis van kerst kijk eens op de site van isgeschiedenis.nl.Hierbij mijn 5 tips om de kerst in coronatijd toch leuk te maken!

Tip 1: Stuur dit jaar weer een échte kerstkaart!

Klim weer even in de pen en stuur weer een echte kerstkaart. Geen appjes of mailtjes rondsturen zoals voorgaande jaren maar nu echt weer een leuke handgeschreven kerstkaart. Het scheelt dat je er nu de tijd voor hebt.


Maak een leuke foto van je kinderen of van jezelf met een kerstmuts. Doe net dat beetje extra zodat ook jouw leuke foto op de vensterbank staat bij je vrienden en familie.

Ik vind het in ieder geval enorm leuk om een handgeschreven kaart te krijgen.


Je kan er ook voor kiezen om een coronakerstkaart te versturen. Dat is een kaart met een tekst over de coronatijd met een knipoog. Ik vind ze in ieder geval erg grappig. Greetz heeft een groot aanbod van op dit moment 27 coronakerstkaarten. Klik hier om het overzicht te zien van de coronakerstkaarten.

Tip 2: Maak een leuk kerstpakket en breng deze rond naar je vrienden.

Natuurlijk moeten we proberen om zoveel mogelijk thuis te blijven maar het is natuurlijk erg leuk om een kerstpakket rond te brengen. Maak voor je beste vrienden en/of familie een leuk kerstpakket. Het hoeft niet groot te zijn maar een beetje extra aandacht voor elkaar doet al erg veel. Je kan natuurlijk ook een leuk pakket opsturen.


Geef bijvoorbeeld je oma een leuk kerstpakketje met haar favoriete chocolaatjes. Maak met je kinderen een mooie kerstbal of een kersttekening voor opa en oma. En breng deze langs in de dagen voor kerst.


Tip 3: Geef een adventskalender cadeau

Als je een vriend, vriendin of familielid de hele maand December in het zonnetje wilt zetten. Kies dan voor een persoonlijke adventskalender. Ontzettend leuk om iets persoonlijks te geven waar iemand bijna de hele maand december van kan genieten. Je hebt mooie beauty adventskalenders, chocolade adventskalender of een bierkalender! Erg leuk voor kinderen én volwassenen. Laat je vooral inspireren!Tip 5: Geef een borrelpakket cadeau

Als je samen niet kan borrelen dan kan je natuurlijk wel een borrelervaring cadeau geven. Wat denk je van een leuke wijnproeverij of een borrelpakket inclusief hapjes?

Ik heb twee blogs voor je geschreven:


Een verplichte coronatest om de kerst samen te vieren?

Stel je voor, iedereen doet een coronatest voordat de kerstdagen beginnen en je zorgt ervoor dat je nadat je de coronatest hebt gedaan thuis blijft. Je kan dan - naar alle waarschijnlijkheid - niet je vrienden en familie besmetten maar wel samen kerst vieren. Zal dit de oplossing zijn?


Het kan natuurlijk een goed alternatief zijn mits je zeker weet dat er echt geen corona aanwezig is. Want het kan maar zo zijn dat iemand die getest is nog geen klachten had en tijdens het kerstdiner wel.


Wil jij het op je geweten hebben als je opa of oma corona krijgt? Is dit het waard? Je kan bij ons in Nijmegen een sneltest doen voor €75,- en dan weet je binnen een kwartier of je Corona hebt. Is dit de toekomst? Zou jij het aandurven om de kerst dan samen te vieren?


Waar het naar verwachting op uitloopt is dat we kerst kunnen vieren maar niet met z'n allen bij elkaar. Het is zoals het is. We kunnen bij de pakken neerzitten of we kunnen ons best doen om er wat leuks van te maken!


Ik wens je in ieder geval een hele fijne kerst!
Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Weer een interessante blog. 😀😀😀

Like
bottom of page