top of page

Antwoorden op veel gestelde vragen over wijn

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021


Als je het over wijn hebt dan weten de meeste mensen hier wel iets over te vertellen. Bijvoorbeeld welke soorten je allemaal hebt of waar ze vandaan komen. Maar toch zijn er veel vragen waar niet iedereen een antwoord op weet.


Om deze reden informeer ik je graag en geef ik je een toelichting op veelgestelde vragen rondom wijn. En daarnaast geef ik tips voor het organiseren van een leuke wijnproeverij vanuit huis.


Inhoudsopgave;


 

5 veel gestelde vragen over wijn

Houd jij ook van een lekker glas wijn? Dan is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. Hoe lang een fles wijn - na opening - houdbaar is en daarnaast op welke temperatuur je de wijn het beste kunt drinken. Ik geef je hieronder 5 antwoorden op veel gestelde vragen over wijn.

 

Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?

De calorieën in een glas wijn worden bepaald door de hoeveelheid suikers die aanwezig zijn. Droge witte wijn heeft de minste calorieën (101 kcal per glas) en zoete witte wijn heeft de meeste calorieën (144 kcal per glas). Rode wijn (123 kcal per glas) en Rose wijn (107kcal) zitten er tussen in. Wil je glas alcohol drinken met de minste calorieën, neem dan een glas prosecco of champagne! In een glas zitten circa 50-60 kcal. Dus ik zou zeggen: trek die champagne maar los! 😁

 

Wat is het verschil tussen een kurk en een draaidop op een wijnfles?

Vroeger werd er voornamelijk kurk gebruikt. Kurk wordt gebruikt voor de wijnen die nog moeten of mogen rijpen. Als je de wijn een aantal jaren laat liggen dan verandert de wijn. Als je een wijn koopt die jong gedronken moet worden. Dus die niet meer hoeft te rijpen dan is een schroefdop prima.


Dus eigenlijk heb je twee soort wijnen, de wijn die nog moet rijpen en de wijn die jong gedronken moet worden. Het is bij deze wijnen dus niet meer nodig om de wijn te laten rijpen. Het zegt dus in eerste instantie dus weinig over de inhoud van de fles wijn.

 

Hoe lang is een geopende fles wijn houdbaar?

Na het openen van een fles wijn is deze vaak nog een aantal dagen houdbaar. Je kan zeggen dat het voor rode wijn eigenlijk wel binnen 2/3 dagen opgedronken moet worden. Want na 3 dagen verliest hij echt zijn smaak.


Witte wijn of rosé is iets langer houdbaar - mits je deze gekoeld bewaard. Vaak is de smaak na 5 dagen nog prima alleen mis je wel de fruitige, frisse smaak.


 

Op welke temperatuur drink je witte wijn het beste?

Witte wijn kan je het beste drinken op een gemiddelde drinktemperatuur van 14 tot 18 graden. Het scheelt echt per wijnsoort. Een frisse fruitige wijn komt het best tot zijn recht met een drinktemperatuur van 7-9 graden Celsius. En een volle, droge witte wijn komt het beste tot zijn recht op 12 graden Celsius.

  • Frisse fruitige witte wijn drink je het beste tussen de 8-10 graden. Dit betekent dat je de wijn drie uur kan koelen.

  • volle, aromatische witte wijn drink je het beste tussen de 10-12 graden. Dit betekent dat je de wijn maximaal 2 uur kan koelen.

 

Op welke temperatuur drink je rode wijn het beste?

Wist je dat de geur en smaak van een rode wijn het beste tot zijn recht komt bij een (gemiddelde) temperatuur van 18 graden Celsius? De meeste mensen drinken een rode wijn op kamertemperatuur, maar als je het dus echt goed wit doen dan zal je de wijnen bij een lagere temperatuur moeten serveren. Dit betekent dat je de wijn vooraf even zou moeten koelen.

  • Fruitige rode wijn drink je het beste tussen de 14-18 graden. Dit betekent dat je de wijn een half uurtje kan koelen.

  • Krachtige en volle rode wijn drink je het beste rond de 18 graden. Dit betekent dat je de wijn een kwartiertje kan koelen.

Voor de meesten van ons is koelen is een standaard koelkast prima. Maar als je de wijn echt op de juiste temperatuur wilt serveren dan is een wijnklimaatkoelkast misschien iets voor jou? Deze zijn te koop vanaf € 99,-.

 

De leukste wijnproeverij voor thuis:


Een wijnproeverij van wijnproeverijbox

Bij wijnproeverijbox zijn ze volledig gericht op een wijnproeverij. Het is niet iets wat ze erbij doen er is een bewuste keuze gemaakt om zich te richten op een wijnproeverij. Alles is er op ingericht zodat jij in een ongedwongen sfeer gezellig met vrienden of familie vanuit je eigen huis een wijnproeverij kan organiseren. Er worden verschillende boxen aangeboden. Je hebt wijnreisboxen, wijntripboxen en sinds kort ook de mini-wijntripboxen.


De wijnreisbox voor maximaal 10 personen

De wijnreisbox is gericht op een groter gezelschap tot maximaal tien personen. De box bestaat uit 6 wijnen en is te bestellen vanaf € 74,50. Je kan kiezen voor een wereldreis of gericht op een land, zoals Frankrijk, Italië of Spanje. Daarnaast heb je een ontdekkingsreis, wijnreis vriendinnen en een wijnreis Prestige. Ze hebben zelf een alcoholvrije wijnreis.


De wijntripbox voor 2-4 personen

De wijntripbox is voor een kleiner gezelschap. Deze box is geschikt voor twee tot vier personen. Deze box bestaat uit 3 wijnen gebaseerd op je favoriete land! Zoals Italië, Australië & Nieuw-Zeeland, Spanje & Portugal, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.


De mini-wijntripbox voor maximaal 2 personen

Het is - zoals de naam al zegt - een wijnproeverij alleen dan in het klein. Er worden 3 mini-flesjes geleverd. Super leuk om te doen met z'n tweeën een avondje op de bank.


Waarom kiezen voor wijnproeverijbox.nl?

Het zijn speciaal gekozen wijnen door de vinoloog. De wijnen komen direct van de wijnboer of importeur. Je kunt ze dus niet vinden in de supermarkt. Dit maakt het direct weer iets specialer. De wijnproeverijbox is opgericht door Frank Weijers en je merkt aan alles dat er liefde voor wijn is. Er wordt met de wijnbox echt geprobeerd om een ultieme wijnbeleving voor je te realiseren.


Wat zit er in de wijnproeverijbox?

  • De verschillende flessen wijn

  • Handleiding hoe je zelf eenvoudig de wijnproeverij kunnen houden in 7 stappen

  • Per wijn een uitgebreide wijnbeschrijving met wijn- en spijstips

  • Placemats met daarop de geur- en smaakcirkel

  • Formulieren en pennen om eenvoudig proefnotities in te vullen voor het aantal personen


Wijnproeverij bij je thuis met een ervaren wijnconsult?

Wil je toch graag iemand bij jou thuis ontvangen die iets verteld over wijn en daarbij verschillende wijnen meeneemt? Dan is een wijnproeverij bij jou thuis georganiseerd door iemand anders natuurlijk ook een leuk idee!


Bij vakantieveilingen kan je vaak voor een leuke prijs een wijnproeverij kopen. Kijk eens op de site en wellicht heb jij binnen een paar minuten een wijnproeverij gekocht!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page