top of page

Babyshower organiseren? Zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 18 apr. 2022


babyshower vriendinnen

Ben jij van plan om een geweldige babyshower te organiseren voor jouw vriendin? Bereid je goed voor. Je wilt van de babyshower natuurlijk een onvergetelijke dag maken. Wanneer je een babyshower wilt organiseren dan heb je vast veel vragen. Ik help je graag op weg. Want zeg nou zelf elke mom-to-be verdient toch een gezellige babyshower met haar familie en vrienden?


Misschien heb je zelf al wel kinderen of is het voor jou nog onwerkelijk dat je vriendin moeder zal gaan worden. Bij een zwangerschap komen veel emoties kijken. Hoe fijn is het als jij deze dag je vriendin in het zonnetje kunt zetten en een geweldige babyshower kan organiseren? Ik neem je graag mee in de wereld van de babyshower, lees snel mee!


Inhoudsopgave:

 

Wat is een babyshower?

Een babyshower is een feestelijk moment om je zwangere vriendin, zus of nichtje in het zonnetje te zetten! Het is natuurlijk geweldig dat ze zwanger is en dat moet gevierd worden!


Een babyshower is dag die in het teken staat van de mom-to-be. Ze wordt de hele dag verwend door haar vrienden/vriendinnen en familie. Het leuke is dat als het goed aanpakt dat de babyshower écht als een verrassing komt. Het is ook wel echt de bedoeling dat de mom-to-be niet weet wanneer de babyshower staat gepland.


 

Wie moet een babyshower organiseren?

The big question; wie organiseert de babyshower? Is dat de moeder, zus, nichtje of beste vriendin? Het leuk is dat het geen vaste persoon is. Vaak is het één van de beste vriendinnen die het voortouw neemt en aan de slag gaat met het organiseren van de babyshower. Het betekent niet dat de zus of nichtje het niet kan doen. Het is vooral wie zich geroepen voelt om dit op zich te nemen. Zelf vind ik dat als je beste vriendin zwanger is het er eigenlijk wel een beetje bij hoort. Wan het is sowieso gewoon hartstikke leuk om het te organiseren en iets leuks te doen voor je bestie. Als je het lastig vindt kan je altijd met de zus van je vriendin of een andere vriendin overleggen om het samen op te pakken. En als niemand van de vriendinnen het voortouw neemt kan je natuurlijk als zus of nichtje aan de slag gaan, dit moment laat je natuurlijk niet zomaar voorbij gaan! Maar wacht niet te lang met starten van de organisatie, voordat je het weten is de baby er al!

 

Zelf een babyshower organiseren

Wanneer je hebt besloten om zelf de babyshower te organiseren, dan komen er vast en zeker genoeg vragen op je af. Zoals wanneer organiseer je een babyshower, wanneer begin je met het plannen van een babyshower en wie nodig je allemaal uit. Welke spelletjes ga je spelen tijdens de babyshower, neem je allemaal een cadeautje mee? Ik leg het je graag uit, lees maar mee!

 

Babyshower thuis organiseren

Je kunt er voor kiezen om de babyshower bij de zwangere thuis te organiseren. Dit is vaak wel hartstikke leuk! Wanneer je een babyshower thuis wilt organiseren dan kan je zelf voor een leuke aankleding zorgen van bijvoorbeeld de eettafel en de boel met leuke blauwe/roze slingers versieren.


Wanneer je een babyshower organiseert, is het de bedoeling dat je alle benodigdheden zelf meeneemt. En dat je vervolgens het huis weer opgeruimd achterlaat. Het fijnste is om te zorgen voor eigen borden etc zodat alles vervolgens weer mee naar huis kan worden genomen. Het is dus de bedoeling dat je geen rommel achterlaat. 😉 Je kunt natuurlijk ook voor papieren borden kiezen, dat scheelt weer afwas.


Zonder leuke versiering lijkt een babyshower vaak saai. Zorg dus voor leuke slingers en ballonnen en dek de tafel met een leuk tafelkleed. Je hebt al snel een feestelijke uitstraling. Ook leuk om de drankjes in mooie wijnglazen of champagneglazen te serveren.

 

Wanneer organiseer je een babyshower?

Vaak wordt een babyshower een aantal weken voor de uitgerekende datum georganiseerd. Ergens net voordat het zwangerschapsverlof begint (richtlijn 4-6 weken voor de uitgerekende datum) of als het zwangerschapsverlof net is begonnen. Vaak gaat de zwangere met 34-36 weken met zwangerschapsverlof. Dat betekent dat het waarschijnlijk nog een paar weken duurt voordat de baby komt. Je wilt natuurlijk niet te laat zijn met het organiseren van de babyshower, daarom is het fijn om niet tot het laatste moment te wachten.


 

Wanneer begin je met het plannen van een babyshower?

Als het bekend is wanneer de uitgerekende datum is, dan kan je natuurlijk al een datum gaan plannen voor de babyshower. Vanaf 12 weken zwangerschap wordt vaak openbaar gemaakt dat er een baby op komst is. Als je dan een paar weken verder bent zit je al snel op de 20 weken (dus dan zit je al op de helft van de zwangerschap).


Het is verstandig om tijdig een appgroep of maillijst aan te maken van de vriendinnen en familieleden die je wilt uitnodigen. We kennen het allemaal dat de weekenden vaak snel vol zitten. Het plannen van de babyshower is vaak ergens in de laatste 4-8 weken van de zwangerschap. Al de agenda's van die verschillende vrouwen... Je kan het maar geregeld hebben. Vaak is het werken met een datumprikker wel heel handig.

 

Tip: je kan de datumprikker aanmaken en deze delen in een whattsap-groep. Je hoeft dan niet van iedereen een e-mailadres te hebben. Iedereen kan dan via de link de mogelijkheden doorgeven.
 

Wie nodig je uit voor de babyshower?

Het is natuurlijk lastig wanneer je een babyshower wilt organiseren maar je niet precies weet wie je moet uitnodigen. Je weet misschien niet precies wie je vriendin er graag bij wilt hebben. Je wilt natuurlijk ook niemand vergeten. Als je een hechte vriendschap hebt dan weet je vaak van de meesten wel wie je kunt uitnodigen. Als je vriendin verschillende vriendengroepjes heeft van bijvoorbeeld werk, vrienden van vroeger, vrienden van de middelbare school, vrienden van de studie en vrienden uit de buurt, is het soms om te weten wie je kunt uitnodigen. Vergeet ook niet om de moeder, schoonmoeder en de oma's uit te nodigen. Een feestje ter ere van hun (achter)kleinkind is natuurlijk geweldig,


Als je twijfelt kan je er natuurlijk voor kiezen om het gewoon te vragen aan de zwangere. Als je het aan het begin van de zwangerschap vraagt of ze ook een babyshower zou willen en wie ze er dan bij zou willen hebben, dan is op dat moment stap 1 al gezet. Als je het op tijd vraagt dan is de kans groot dat ze het tegen die tijd dat haar zwangerschapsverlof begint misschien alweer vergeten😉


Je kan het natuurlijk ook als ultieme verrassing organiseren en met de (eventuele) partner goed overleggen wie ze er bij wilt hebben. Mocht je twijfelen of je iemand wel of niet zal uitnodigen? Dan is het beter om iemand wel te vragen dan om iemand niet te vragen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. En beter iemand te veel vragen dan iemand vergeten toch?


 

Hoe lang duurt een babyshower?

De mom-to-be heeft vaak iets minder energie aan het einde van de zwangerschap. Zorg er daarom voor dat de babyshower niet te lang duurt. Begin bijvoorbeeld het einde van de ochtend tot halverwege de middag. Zorg dan voor lekkere hapjes zodat het een leuke lunch wordt. Je kan natuurlijk ook na de lunch plannen tot einde van de middag. Ik ben van mening dat als je maximaal 4 uur inplant dit ruim voldoende is.

 

Babyshower organiseren spelletjes?

Je hebt zoveel keuzes om leuke spelletjes te organiseren voor een babyshower. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet. Het is denk ik handig dat je één hoofdactiviteit verzint en daar omheen wat kleine leuke activiteiten. Vaak plan je de babyshower bij de zwangere vriendin thuis. Je kan ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld even weg is met haar partner en dat jullie dan allemaal bij haar thuis zijn als ze terugkomt. Het is leuk als het huis dan versierd is. Of jullie komen met z'n allen haar gewoon verrassen bij de voordeur. Het gaat erom dat jullie er zijn en niet hoe het allemaal precies tot in de puntjes moet gaan verlopen.

 

Neem een klein cadeautje mee

Cadeautjes zijn altijd leuk om te geven. Je kan een leuke cadeautafel maken met alle cadeautjes erop. Als de zwangere de cadeautjes uitpakt dan is het leuk om te raden wie het cadeautje heeft gegeven.


Het is slim om met elkaar af te spreken voor welk bedrag je een cadeautje wilt geven. Ik zou een klein cadeautje geven, bijvoorbeeld tussen de € 5,- en € 10,- of tussen de € 10,- en €15,-. Het is fijn als je een richtlijn hebt zodat iedereen een gelijkwaardig cadeautje kan geven.
 

Leuke spelletjes doen

Bij een babyshower is het leuk om een aantal grappige spelletjes te doen. Denk hierbij aan een leuke quiz, raadspelletjes, grappige weetjes en alles wat met een baby te maken heeft. Laat de zwangere de luier van een verschonen of raadt de omvang van de zwangere buik met een cm.

 

Laat de gasten een babyshower invulkaart invullen

Organiseer je binnenkort een babyshower? Vergeet dan niet een setje babyshower invulkaarten mee te nemen. Er zijn zulke leuke setjes verkrijgbaar en het is echt een leuke aanvulling voor de babyshower. Ik heb de 8 leukste voor je op een rij gezet.


 

Laat de gasten een babyshower invulboek invullen

Wanneer je een babyshower gaat organiseren dan is het erg leuk om de mom-to-be ook een leuk aandenken te geven aan deze dag. Het is ontzettend leuk om een babyshower invulboek als cadeau te geven. Ik heb de leukste 8 invulboeken voor je op een rij gezet!

Samen iets creatiefs maken

Als je vriendin creatief is dan is het ook erg leuk om samen iets leuks te maken voor bijvoorbeeld de babykamer. Denk aan een leuke mobiel voor boven de box of een mooi dekentje voor de baby. Als je vriendin creatief is dan heeft ze vast in haar vriendinnenkring ook wel creatieve vriendinnen. Schroom niet om hulp te vragen aan deze creatievelingen als je zelf minder creatief bent.

 

Babyshower organiseren hapjes

Bij een babyshower hoort uiteraard lekker eten. De zwangere dame mag best even goed verwend worden, daarom is het leuk om ook een aantal lekkere hapjes mee te nemen. Van zoet en hartig (let wel op eventuele dieetwensen van de zwangere natuurlijk) en lekkere drankjes. Ook heel verstandig om dit te verdelen tussen de vriendinnen zodat iedereen kan helpen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een hightea te organiseren. Voor tips over een hightea voor een babyshower kijk eens op: 

Babyshower organiseren kosten?

De kosten voor het organiseren van een babyshower zijn natuurlijk variabel. Je kan het zo gek maken als je zelf zou willen. Uiteindelijk draait het niet om alle toeters en bellen maar gewoon het bij elkaar zijn en de tijd voor je vriendin reserveren. Maak er een mooie dag van om haar te laten stralen.


Als je de taken verdeeld dan hoeft het allemaal niet zo gek veel te kosten. Je zal kosten hebben voor de versiering, hapjes en drankjes en de activiteiten. Het ligt er natuurlijk ook aan wat iedereen ervoor uit wilt geven. Als je op € 10,- per persoon begroot dan kom je vaak een heel eind. Als je er dan voor zorgt dat iedereen een lekker hapje maakt en een cadeautje meeneemt dan zijn de kosten goed verspreid.

 

Wat moet je vooral niet doen als je een babyshower organiseert?

Bij een babyshower draait het vooral om de zwangere vriendin. Wat je dus niet moet doen is alcoholische versnaperingen meenemen, sigaretten of eten meenemen wat een zwangere niet mag eten. Alles staat in het teken van jouw vriendin! Zorg er daarom voor dat zij gewoon lekker met iedereen mee kan doen.

 

Wat je vooral wél moet doen als je een babyshower organiseert!

Wat je vooral wel moet doen bij een babyshower is veel foto's maken! Zorg dat één van de vriendinnen als de fotograaf wordt benoemd zodat alle momenten goed worden vastgelegd. Natuurlijk kan iedereen foto's maken en je kan het later samenvoegen. Vaak is het wel verstandig om de taak aan ieder geval één iemand te geven zodat er niet vergeten wordt dat de foto´s worden gemaakt. Vergeet ook niet om een leuke groepsfoto te maken. En hoe leuk is het dan om vervolgens een leuk fotoboek te maken en deze als gezamenlijk kraamcadeau te geven?


 

Babyshower laten organiseren

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een babyshower te laten organiseren. Bijvoorbeeld ergens op locatie met z'n allen lekker te lunchen. Vergeet natuurlijk niet dat de zwangere niets hoeft te betalen dus die kosten zal je moeten verdelen. Als je het ergens op locatie organiseert, dan ben je natuurlijk snel meer kosten kwijt. Zorg ervoor dat je goed overlegd met elkaar zodat het voor alle vriendinnen betaalbaar is. Voor de zwangere is het leuker dat iedereen erbij is dan dat er veel geld wordt uitgegeven. Je kan natuurlijk altijd zelf een extra groot kraamcadeau geven als je zelf iets meer te besteden hebt.


 

Heel veel plezier met de organisatie!

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page