top of page

Waar kunnen we naar toe op vakantie in coronatijd?

Bijgewerkt op: 16 mei 2021


Vakantie zand en strand

De zomervakantie gaat vanaf 4 juli 2020 weer van start. Je ziet verschillende updates voorbij komen over de grenzen die weer open gaan. Is het dan toch mogelijk om vakantie te gaan vieren in het buitenland dit jaar? Als dat mogelijk is dan is de volgende vraag: wil je nog wel naar het buitenland op vakantie deze zomer?


Wat staat je te wachten als er toch iets gebeurt en als je toch ziekteverschijnselen krijgt op vakantie? Moet je dan in quarantaine? En als je op vakantie gaat wat kan je dan doen op vakantie? Is het slim om een hotel te boeken of kan je beter een campingplaats reserveren? Er zijn vele vragen die volgen uit de versoepeling van de maatregelen. Ik geef je antwoord op veelgestelde vragen in deze coronatijd.


De versoepeling van de maatregelen in Nederland per 1 juni 2020

Vanaf 1 juni 12:00 uur geldt buiten geen verbod meer op groepsvorming, al zijn grote evenementen en drukke demonstraties niet toegestaan, Er wordt wel gehandhaafd op 1,5 meter afstand houden. Binnen mogen maximaal 30 mensen samenkomen. Ook hier moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Ook zijn de grenzen open gegaan voor reizigers. Wel worden vakanties en recreatie ontmoedigd.


Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juli in Nederland?

Volgens de rijksoverheid kunnen we als we het virus onder controle houden een versoepeling doorvoeren. De onderstaande plekken kunnen per 1 juli weer open:

 • de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken

 • sportscholen en fitnessclubs

 • sauna’s en wellness

 • sport- en verenigingskantines

 • casino’s en speelhallen.

Ook hoopt het kabinet dat het maximum aantal bezoekers kan worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.


Wat betekenen de versoepelingen van de maatregelen voor de vakanties?

Het advies is nog steeds op rijksoverheid.nl. : reis de komende periode niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Op de reiswijzer van ANWB kan je zien of je al kan reizen naar jouw vakantieland.
Wat is de verwachting?

Eigenlijk is er echt nog weinig over te zeggen. Op veel sites wordt op dit moment aangegeven dat de algehele verwachting is dat het toerisme binnenkort in een aantal EU/Schengen-landen* weer is toegestaan vanaf 15 juni of begin juli. Dit zou betekenen dat je veel landen weer (recreatief) kunt bezoeken.


De sites die dit vermelden zijn sites waarbij je reizen kan boeken. Dit betekent dat er omzet wordt behaald uit de reizen die verkocht worden. Naar mijn mening is dit geen objectieve mening. Laat je vooral informeren door de rijksoverheid.


Er wordt op deze sites aangegeven dat als er toch een negatief reisadvies geldt, je vervolgens een voucher krijgt. Het punt is dan wel dat je je geld al hebt uitgegeven en je hebt geen vakantie voor de zomer. Bedenk goed waar je je geld aan uitgeeft. Wellicht kan je dan beter voor veiligheid gaan en die (buitenlandse) vakantie toch nog niet boeken.


*Toelichting van de Schengenlanden

Er zijn 26 Europese landen  die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag je als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.

Wanneer wordt er weer een nieuwe update afgegeven?

Per land is dit verschillend. Verschillende data liggen op half juni. Premier Rutte geeft wekelijks op de dinsdag- of woensdagavond een update.


Hoe besteden wij 'normaal' onze vakanties?

De voorgaande jaren hebben veel van ons heerlijk vakantie gevierd. Als je er nu aan terug denkt lijkt het vaak erg lang geleden. Juist nu ben je waarschijnlijk echt toe aan vakantie om er echt even uit te gaan. Wat deden wij de voorgaande jaren en hopelijk ook de komende jaren weer?

Wat is onze favoriete vakantiebestemming?

Allereerst wil ik je graag laten zien wat we de voorgaande jaren deden. Nederlanders gaan voor hun lange vakanties vooral naar het buitenland. In het hoogseizoen van 2016 deden 5,3 miljoen mensen dat, tegenover 2,7 miljoen in eigen land. Voor korte vakanties - met maximaal 3 overnachtingen - blijven we in de zomer meestal in Nederland (1,4 miljoen, tegen 0,4 miljoen mensen met een korte vakantie in het buitenland).


De top 10 vakantiebestemmingen van Nederlanders (cijfers 2016 volgens CBS)

 1. Frankrijk

 2. Duitsland

 3. Spanje

 4. Italië

 5. België

 6. Oostenrijk

 7. Griekenland

 8. Groot-Brittannië

 9. Turkije

 10. Verenigde Staten

Welke soort vakanties kiezen Nederlanders?

In Nederland kiezen de 25,2% mensen voor een actieve vakantie en in het buitenland kiezen de meeste mensen 22,7% voor een strandvakantie.


Welk bedrag besteden wij Nederlanders aan vakantie?

We gaan gemiddeld 2,4 x per jaar op vakantie waarvan er 1 x per jaar in Nederland plaatsvindt. Volgens de cijfers van het CBS geeft een vakantieganger gemiddeld ruim € 1.500,- per jaar uit aan vakanties (gemeten over de laatste 3 jaar). Dit betekent dat als je niet op vakantie gaat je een hoop geld bespaart.


Naar welke landen mag ik vanaf 1 juli op vakantie?

Hieronder zie je de verwachting van onze top 10 vakantielanden en wat de verwachting is wat betreft vakantie en toerisme per 3 juni 2020. Op dit moment geldt nog steeds code oranje. Dit betekent dat alle vakanties worden afgeraden.

De verwachting is dat vanaf 15 juni een groot aantal landen de code oranje omzetten naar code geel. Dit betekent dat de vakantiereizen mogelijk zijn, maar dat je wel moet opletten op de risico´s.


Vanaf 3 juni zijn de grenzen weer opengesteld voor Italië, Luxemburg, Kroatië en Slovenië. Let wel op de beperkingen.


Frankrijk: Het is momenteel niet toegestaan naar Frankrijk te reizen om op vakantie te gaan. Begin juni neemt de Franse regering een beslissing over de organisatie van de zomervakantie.


Duitsland: Grenzen open voor reizigers: Andere dan noodzakelijke reizen (bijv. grenswerkers) worden sterk ontraden. Regels verschillen per deelstaat - neem contact op met je bestemming voor de laatste informatie. Sinds 16 mei is de grensovergang met Luxemburg geopend. Als het aantal besmettingen en de druk op de lokale gezondheidszorg blijft afnemen gaan grensovergangen met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk naar verwachting op 15 juni weer open. Verplicht 14 dagen quarantaine bij terugkomst in Duitsland vanuit een niet-EU land, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk. Uitzondering voor transport en zorg.


Spanje: Grenzen open voor reizigers: Voorlopig alleen voor essentiële reizen.

In juli zou inkomende toeristische reizigers weer toegelaten kunnen worden zolang het aantal besmettingen af blijft nemen. Verwachting is dat Balearen en Canarische eilanden als eerste toerisme zullen toestaan (uit veilige landen - nog niet bekend welke dat zijn)


Italie: grenzen open voor reizigers: grenzen zijn sinds 3 juni open voor alle Europese landen, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk


België: grenzen open voor reizigers; nee, enkel strikt noodzakelijk transport. 

Voor 8 juni zal mogelijk meer bekend worden of de grenzen open gaan voor (niet essentiële) reizigers.  


Oostenrijk: grenzen open voor reizigers: beperkt, medisch document met negatieve COVID-19test moet worden getoond bij de grens. Als het aantal besmettingen en de druk op de lokale gezondheidszorg tot 15 juni blijft afnemen is men voornemens de grenzen met Zwitserland en Duitsland te openen. Andere grenzen zullen naar verwachting ergens in juni open gaan.


Griekenland: grenzen open voor reizigers: ja, vanaf 1 juni worden de grenzen geopend voor essentiële reizen vanuit alle Schengen landen en Israël. Als het aantal besmettingen en de druk op de lokale gezondheidszorg blijft afnemen heeft Griekenland het voornemen de grenzen voor toerisme vanaf 15 juni open te stellen (lijst van uitgezonderde landen volgt)


Groot-Brittannië: Grenzen over voor reizigers: ja. Reis alleen naar Groot-Brittannië als het strikt noodzakelijk is.


Turkije: grenzen open voor reizigers: nee, alleen voor grenswerkers en terugkerende inwoners


Wil je nog wel op vakantie naar het buitenland deze zomer?

Je kan de gok natuurlijk wagen om toch een ticket te boeken of om toch een leuke reis te boeken. Maar wat zijn de risico's?

Stel voor dat je niet meer terug kunt vliegen als de grenzen weer sluiten. We hebben het net zien gebeuren mensen die in bijvoorbeeld Marokko zaten en die heel veel moeite moesten doen om weer naar Nederland te komen. Wil jij dat jezelf (en eventueel je kinderen) aandoen? Kan je niet beter je ''verlies'' nemen en een leuke vakantie in Nederland boeken?

Wat vergoedt je reisverzekering?

Als je al een reisverzekering had afgesloten voor de coronacrisis dan zal je dekking hebben op je reisverzekering als de reis wordt geannuleerd. Als er een negatief reisadvies (code rood of code oranje) geldt dan krijg je vaak eerst een oplossing aangeboden door reisorganisatie, verhuurder of vervoerder. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan je terecht bij de verzekeraar.


Let sowieso altijd op de geneeskundige kosten. Heb je een aanvullende ziektekostenverzekering dat is de dekking bij geneeskundige kosten vaak goed geregeld. Wil je het zeker weten? Zorg dan voor een aanvullende dekking op je reisverzekering. Op de reisverzekering kan je geneeskundige kosten meeverzekeren zodat je ook de kosten (bijvoorbeeld ziekenhuisopnames) in het buitenland vergoed krijgt.


Stel voor dat je nu een reis wilt boeken en uiteindelijk kan de reis toch niet doorgaan.

Een annuleringsverzekering sluit je af voor onvoorziene gebeurtenissen. Bijvoorbeeld het overlijden van een naaste of ziekte. Als je nu een reis boekt, dan is de kans groot dat deze reis niet doorgaat door corona. Op dit moment is corona geen onvoorziene gebeurtenis meer. Dit betekent dat er een grote grote kans is dat de eventuele gemaakte kosten niet vergoed worden. Het kan dus zijn dat eventuele schadekosten voor jezelf zijn. Controleer dit goed voordat je een reis boekt.


Maak de coronatijd extra waardevol:

Laat je in deze coronatijd juist inspireren om ons eigen land te ontdekken. Het is niet voor niets dat er jaarlijks duizenden mensen naar Nederland op vakantie gaan.


Wees creatief. Laat je niet ontmoedigen door dingen die niet kunnen. Focus je op de zaken die wel kunnen. 😎


Misschien is Relaxen in je eentje in coronatijd ook leuk voor jou om te lezen?

Creativiteit is zien wat iedereen ziet Maar doen wat niemand doet

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page