top of page

Vrijgezellenfeest voor je vriendin organiseren? De antwoorden op 10 veelgestelde vragen.

Bijgewerkt op: 6 nov. 2022

Als je een vrijgezellenfeest wilt organiseren dan zijn er veel zaken waar je aandacht aan moet geven. Als je inspiratie zoekt om een leuk vrijgezellenfeestje te organiseren ben je hier bij het juiste adres!

In dit artikel geef ik je antwoord op de onderstaande vragen:

Wat is een vrijgezellenfeest?

Een vrijgezellenfeest wordt gevierd om de man of vrouw die gaat trouwen in in het zonnetje te zetten. Het is vaak het laatste feestje voordat er in het huwelijksbootje wordt gestapt. De dag staat in het teken van de vrijgezel en deze dag wordt alles uit de kast gehaald om er een geslaagde dag van te maken.


De dag wordt vaak georganiseerd door goede vrienden en familie. Het is de bedoeling dat de dag geheim wordt gehouden tot op het laatste moment zodat er echt een verrassingseffect is.


Wie organiseert het vrijgezellenfeest?

Standaard vanuit vroeger is de getuige de persoon die het vrijgezellenfeest organiseert. Maar dit hoeft natuurlijk niet! Je mag als beste vriendin natuurlijk ook zelf de touwtjes in handen nemen.


Als je zekerheid wilt hebben dat dit de juiste keuze is, kan je natuurlijk altijd informeren bij de getuige of er al iets op de planning staat. Je kan natuurlijk ook aanbieden om het te organiseren of mee te helpen met de organisatie. Het betekent niet dat sowieso de getuige het organiseert. Laat je vooral niet tegenhouden als je iets leuks wilt organiseren. Niet iedereen vind het leuk om een surpriseparty te organiseren.


Wanneer organiseer je een vrijgezellenfeest?

Vaak wordt een vrijgezellenfeest een aantal weken voordat de bride-to-be in het huwelijksbootje stapt georganiseerd. Het is natuurlijk niet handig om het de avond voor de bruiloft te vieren. De bride-to-be moet natuurlijk op de bruiloft topfit zijn! 😉


Sowieso is het lastig om met alle vrouwen een datum te plannen dat iedereen kan. Het is handig om een datumprikker aan te maken zodat iedereen kan reageren en dat er dan een definitieve datum wordt gepland. Tip: de link van de datumprikker kan je ook via whatsapp doorsturen. (scheelt weer mailadressen zoeken)


Begin met organiseren een aantal maanden voor de geplande datum zodat je alles tijdig kan regelen.

Wie komen er op het vrijgezellenfeest?

Vaak worden de uitnodigingen voor de bruiloft circa 6-8 weken van tevoren verstuurd dus dan weet je precies wie er uitgenodigd zijn op het feest. Wel is het wel handig om een vrijgezellenfeest op tijd in te plannen. Om deze reden zou ik niet wachten tot de uitnodigingen zijn verstuurd. Ik zou aan verschillende vriendinnen, familieleden én de aanstaande partner even vragen wie er verwacht worden op het vrijgezellenfeest.

Mocht je over iemand twijfelen, dan is het het beste als diegene wel wordt uitgenodigd.

Wat zijn de kosten voor een vrijgezellenfeest?

Als je iets wilt gaan organiseren is het belangrijk om te weten wat voor budget je hebt. Het is natuurlijk wel een verschil als je een hele dag voor € 50,- moet regelen of de hele dag voor € 150,-. Als je €100,- aanhoudt voor een hele dag dan is dit vaak een goed richtbedrag om iets leuks te kunnen doen en een lekker hapje te eten. Overleg met de andere vrouwen welk bedrag er gewenst is.


Activiteiten vrijgezellenfeest

Sommige vrijgezellenfeesten zetten de man of vrouw deze dag ook voor paal. Ik vind persoonlijk dat het vooral leuk moet zijn vooral voor de 'vrijgezel'. Dus ik zou zeggen zorg dat de vrijgezel lekker in het zonnetje wordt gezet. Als eerste is het verstandig om de stad te kiezen waar het vrijgezellenfeest gaat plaatsvinden. Vervolgens kan je handiger één en ander gaan plannen.


Zorg voor een leuke outfit of thema

Dit is natuurlijk per vrouw verschillend. Jij kent jouw vriendin het beste! Het is sowieso leuk om natuurlijk iets feestelijks aan/om te doen. Denk voor de bride-to-be aan een sluier, sjerp van bride-to-be, kroontje. Je kan verder ook allemaal hetzelfde t-shirt aan doen of een leuke slinger om je nek of een gekke bril op. Houd het vooral lekker makkelijk zodat iedereen zicht er prettig in voelt.

Zorg voor één hoofdactiviteit

Als je zorgt voor één hoofdactiviteit dan kan je hieromheen wat kleinere activiteiten/spelletjes plannen.

Voor een hoofdactiviteit denk dan eens aan de volgende opties:

  • film/muziekclip opnemen

  • cd opnemen met je eigen tekst

  • workshop: chocoladeworkshop tot een naakte man schilderen, voor iedereen is wel iets passends te vinden

  • karaoke

Zorg voor kleinere nevenactiviteiten

Het is natuurlijk leuk dat de vrijgezel de hele dag door in het middelpunt staat. Je kan een leuke quiz maken of een leuk spel. Of laat iedereen een cadeautje meenemen zodat de vrijgezel moet raden van wie het is. (als het niet geraden wordt dan een shotje??😉) Je kan natuurlijk ook lekker een bootje varen door de grachten van Utrecht of Amsterdam.

Naast een activiteit is het verstandig om het eten in de avond vast te plannen. Vaak is het lastig om met een grote groep opeens ergens aan te schuiven. Je hebt ook leuke organisaties die bijvoorbeeld een moorddiner organiseren.


Als je genoeg te besteden hebt dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een lekker nachtje weg te boeken. Het is altijd zoveel fijner als er geen eindtijd van toepassing is en je dus geen rekening hoeft te houden met openbaar vervoer.

Budgettips:

  • Organiseer je eigen high tea, klik hier voor tips!

  • Ga ergens picknicken en laat iedereen een hapje meenemen

  • Neem je eigen fles champagne mee om het feest te starten

  • Neem in een koeltas bijvoorbeeld lekkere wijn mee. Dit scheelt in de avond weer dure wijntjes 😉 en het is natuurlijk leuk om overdag ook al wat te drinken.

Maak de verrassing compleet door een uitnodiging te versturen via Hintle

Sommige vrouwen houden niet echt van verrassingen en willen graag van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Als je zo een vriendin hebt dan is het wellicht een idee om de datum alvast kenbaar te maken van het vrijgezellenfeest.


Ken je hintle al? Hintle is hartstikke leuk om diegene die verrast wordt alvast de dag vrij te laten houden. Zij versturen de fysieke uitnodiging die in het diepste geheim wordt verstuurd. Ondertussen bouw jij de spanning op door via jullie online Hintpagina hints te sturen tot dat de dag samen start. Gegarandeerd een onvergetelijke herinnering.Wat moet je vooral niet vergeten?

  • Herinneringen vastleggen vrijgezellenfeest. Denk hierbij aan een vriendinnenboekje of fotoboek. Het is ontzettend leuk om dit te geven van ''Team Bride'' op de bruiloft.

  • Zorgen dat de vrijgezel thuis wordt gebracht 😁

Wat moet je vooral niet doen?

Laat je vooral niet gek maken! 🙂 Als je een vrijgezellenfeest organiseert kan je nooit iedereen 100% tevreden houden van de vriendinnen/familie. Probeer het in ieder geval zo goed mogelijk te regelen. Het is natuurlijk ook niet verplicht dat iedereen er de hele dag bij is. Als sommigen er wel bij willen zijn met eten maar niet met het stappen. Dat is natuurlijk helemaal prima! Laat iedereen lekker doen wat ze willen zodat het voor iedereen een leuke dag is.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page