top of page

De Beste Breinbrekers: Daag je hersenen uit met deze top 10!

Bijgewerkt op: 7 dagen geleden

man die op een rubics cube bijt

Zit je vaak te scrollen op je telefoon, of ben je het zat om steeds een half uur op zoek te gaan naar nieuw vermaak op Netflix? Misschien is het tijd om je grijze cellen eens flink aan het werk te zetten! Breinbrekers zijn de sportschool voor je brein—maar dan leuker. Ze zorgen niet alleen voor broodnodige mentale gymnastiek, maar kunnen ook een hoop lol en misschien wat gezonde frustratie opleveren. :)


Of je nu jong bent of al wat wijzer, breinbrekers zijn er in alle soorten en maten. Van de beruchte Rubik's Cube die je waarschijnlijk nog kent van vroeger (ja, die puzzelkubus die je nooit kon oplossen) tot de moderne escape-room spellen zoals "EXIT", die je de illusie geven dat je Sherlock Holmes bent (zonder de pijp en de hoed, natuurlijk).

In dit artikel nemen we je mee door een lijst van de top 10 breinbrekers. Voor iedereen is er wel wat wils. Dus trek je denkmuts aan, pak een breinbreker, en laat die hersenen maar kraken! Wie weet, misschien ontdek je wel dat je slimmer bent dan je denkt, of... nou ja, je snapt het wel. Laten we beginnen!


Voordelen breinbrekers:

Je bent niet voor niets op deze pagina terecht gekomen, dus je hebt waarschijnlijk zin in een workout voor je brein! ;) Breinbrekers zijn de sportschool voor je grijze massa, en nog leuker dan squats! Dus als je klaar bent voor een beetje hersengymnastiek met een flinke dosis humor, hier zijn wat voordelen van breinbrekers die je misschien nog niet kende:

 • Probleemoplossende spierballen kweken: Net zoals je spieren kweekt in de sportschool, bouwen breinbrekers je probleemoplossende vaardigheden op. Elke puzzel is een nieuwe uitdaging die je dwingt je denkcap te dragen en je 'aha!' moment te bereiken.

 • Ruimtelijk inzicht: Ooit geprobeerd een IKEA-meubel in elkaar te zetten zonder handleiding? Breinbrekers trainen je om te visualiseren en te plannen, zodat je dat nachtkastje misschien toch nog zonder restschroeven in elkaar krijgt.

 • Concentratie boost: In een wereld vol afleidingen helpen breinbrekers je om je focus langer vast te houden. Het is als een intense sessie van 'oogje op de bal' houden, maar dan voor je hersenen.

 • Anti-stress magic: Stressvolle dag gehad? Pak een breinbreker! Het is bewezen dat ze een meditatief effect hebben. Denk aan zen, maar dan zonder de dure yogamatten en zweverige muziek.

 • Geheugengymnastiek: Breinbrekers zijn perfect voor een geheugentraining. Ze helpen je niet alleen te herinneren waar je je sleutels hebt gelaten, maar ook complexere zaken zoals strategieën en patronen.

 • Leren is leuk: Wie zegt dat leren saai moet zijn? Breinbrekers maken leren leuk en interactief, wat ze perfect maakt voor zowel klaslokalen als gezellige familiemiddagen.

 • Sociaal schaken: Veel breinbrekers kun je alleen spelen, maar de beste zijn die waar je samen kunt puzzelen. Ideaal voor een avondje teambuilding of gewoon gezellig wat quality time met de familie.

 • Confidence booster: Niets geeft je een betere boost dan het kraken van een echt lastige puzzel. Het gevoel van een persoonlijke overwinning kan je zelfvertrouwen flink opkrikken.

Dus ben je klaar voor een complete fitnessroutine voor je brein, met een flinke dosis fun. Let's go!

 

Top 10 Breinbrekers:


1. Rubik's Cube

Rubik's Cube

Mijn nummer één onder de breinbrekers blijft toch echt de Rubik's Cube. Een heel simpel spel, maar als je de Cube eenmaal in je handen hebt dan wil je deze echt niet meer wegleggen. Het draaien van de kleuren lijkt simpel, maar is echt moeilijker dan je denkt. Wil je iemand deze Rubik's Cube cadeau geven? Bekijk dan ook de vele boeken met heel veel tips om er écht een expert in te worden!Productbeschrijving: De Rubik's Cube blijft een onbetwiste favoriet onder breinbrekers. Deze klassieke 3x3 kubus is een iconisch puzzelspel dat je uren kan vermaken, zowel thuis als onderweg. Met zes zijden en negen gekleurde vierkantjes per zijde, is het doel om de kubus naar zijn oorspronkelijke staat te draaien, waarbij elke zijde één enkele kleur heeft. Er zijn onvoorstelbaar veel configuraties - precies 43.252.003.274.489.856.000 - maar slechts één juiste oplossing.

Voordelen: Verbeterd ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden, en het is ook geweldig voor het verbeteren van hand-oog coördinatie en geduld.

Nieuwe functies: De nieuwste versie van de Rubik's Cube heeft een verbeterd mechanisme dat een soepeler en sneller draaien mogelijk maakt. De traditionele stickers zijn vervangen door duurzaam plastic, wat betekent dat ze niet vervagen of afbladderen.

Prijs: €15,95

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

2. SmartGames - IQ Fit - 120 opdrachten - Hersenbreker


 IQ fit smartgames

Hou je hersens fit met deze fantastische IQ-Fit - Reiseditie. Leg de 3D-puzzelstukken op het spelbord zodat een 2D-afbeelding zonder gaten ontstaat. Dit denkspel bevat 120 uitdagingen die je dwingen "diep" na te denken om de oplossing te vinden.

Voordelen: Stimuleert logisch denken en ruimtelijk inzicht.

Prijs: €12,99

Koop het hier: Bekijk op Bol,com

 

3. SmartGames - IQ Circuit - 120 opdrachten - Denkspel


Smartgames IQ Circuit

Kan jij de stippen verbinden zonder een kortsluiting in je hersens te veroorzaken? Plaats alle puzzelstukken op het spelbord en maak de juiste link. Het pakket bevat 120 uitdagingen in oplopende moeilijkheidsgraad.


Voordelen: Verbeter je probleemoplossende vaardigheden en logisch denken met dit spel.

Prijs: €11,95

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com


 

3. Perplexus - Epic - Breinbreker - 3D-doolhofspel - Met 125 obstakels

Perplexus breinbreker

Daag jezelf uit met de Perplexus Epic, een intrigerende breinbreker en 3D-doolhofspel. Kun jij aan het einde komen van dit doolhof? Test je vaardigheden met de Perplexus Beast. Door de bol in verschillende richtingen te draaien, loopt de bal langs de genummerde baan door lastige obstakels. Als de bal valt, start dan opnieuw en probeer het nog eens!

Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Voordelen: Verbeterd hand-oog coördinatie en geduld, terwijl het strategisch denken en motorische vaardigheden stimuleert.

Prijs: €29,99

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

4. ThinkFun Rush Hour Spel - Breinbreker

ThinkFun Rush Hour

Het spitsuurspel Rush Hour! Kies een opdracht en plaats de auto’s en vrachtwagens op het verkeersrooster zoals in de illustratie aangegeven. Ontsnap dan zo snel mogelijk met je rode auto uit het Rush Hour. Dit spel bevat 40 opdrachten, van beginner tot expert, waardoor je het spel stap voor stap leert. Hoe snel kun jij Rush Hour uitspelen? Nu met een nieuwe doos.

Voordelen: Ontwikkelt logisch denken en strategisch plannen.

Prijs: Vanaf €15,80

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

5. ThinkFun Gravity Maze - Breinbreker

gravity maze

Baan je een weg door de torens en rol de kogel in het doel! Gravity Maze® daagt het voorstellingsvermogen en logisch denken van spelers uit. Combineer de transparante torens op het spelbord zodanig dat de metalen kogel door alle torens rolt en in de rode eindtoren eindigt. Een ware uitdaging met torens van verschillende hoogtes, die gaten, schuine hellingen, maar ook horizontale vlakken bevatten. Alleen een juiste combinatie van torens creëert een ononderbroken weg voor de kogel door het labyrint.

Voordelen: Test en verbetert visuele perceptie en logisch denken.

Prijs: Vanaf €20,-

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

6. SmartGames - IQ Puzzler Pro - 120 opdrachten - Denkspel

IQ Puzzler Pro SmartGames

IQ-Puzzler Pro van SmartGames is een veelzijdige uitdaging met 120 opdrachten en 3 spelvarianten, in 2D en in 3D. Gebruik de bovenkant van het spelbord voor de 2D-opdrachten en de 3D-piramides. De onderkant van het spelbord biedt een ander speelveld voor 2D-opdrachten, allemaal verpakt in één compact en draagbaar doosje. Dit spel is geschikt voor spelers vanaf 6 jaar en is ook ideaal voor op reis.

Voordelen: Bevordert ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden. Ideaal voor onderweg dankzij het compacte formaat.

Prijs: €12,99

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

7. Keebies Speed Cube Set

Keebus Speed Cube

De Keebies Speed Cube Set is ontworpen om de geest te verscherpen, stress te verminderen en plezier te bieden. Deze set van drie is perfect voor zowel beginners als professionele spelers. Het helpt bij het verbeteren van ruimtelijke cognitie en geheugen. De set omvat een 2x2x2, een 3x3x3 en een Piramide kubus, elk met levendige kleuren en ontworpen voor snelle en soepele bewegingen.

Voordelen: Bevordert het gevoel van ruimte en verbetert het geheugen. Ideaal voor stressverlichting en het voorkomen van geheugenachteruitgang bij ouderen.

 

8. Nexcube Competition Pack

nexcube competition pack

De Nexcube Battle Pack is de ultieme set voor speedcubing enthousiastelingen. Deze set bevat twee Nexcube 3x3 kubussen en een geavanceerde speedcube timer, perfect voor zowel beginners als gevorderde spelers die hun vaardigheden willen aanscherpen. Met functies zoals een anti-sticky design voor minder wrijving en aanpasbare elasticiteit, biedt deze kubus een superieure snelheid en aanpassingsvermogen.

Kenmerken:

Anti-sticky design: Zorgt voor minder wrijving en snellere oplossingen.

Aanpasbare elasticiteit: Maakt het mogelijk de kubus aan te passen aan persoonlijke voorkeuren met behulp van een schroevendraaier.

Bijzonderheden: In 2018 is met deze kubus het wereldrecord verbroken in slechts 3.47 seconden.

Prijs: €19,49

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

9. EXIT - Het Testament van een Wereldreiziger

Exit het Spel Het testament van een wereldreiziger

In dit spannende deel van de EXIT-serie, "Het Testament van een Wereldreiziger", duik je in het mysterie rond de nalatenschap van een overleden archeoloog. Zijn testament is vol raadsels en zijn meest waardevolle juweel is ergens ter wereld verborgen. Gebruik de draaischijf om aan de hand van raadsels codes te ontcijferen en volg virtueel de stappen van de professor om zijn geheimen te onthullen. Net als in een echte escape room, is dit spel eenmalig speelbaar omdat je tijdens het spel materialen moet beschrijven, vouwen of scheuren.

Kenmerken:

Speltype: Puzzelavontuur, eenmalig speelbaar

Bevat: Draaischijf voor het decoderen van raadsels

Ervaring: Biedt een intense en meeslepende puzzel- en speelervaring, vergelijkbaar met een escape room

Waarom dit spel spelen?:

Nieuw deel uit de bekroonde Exit-serie

Originele en uitdagende puzzels

Haal de escape room-ervaring in huis!

Prijs: €16,99

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

10. SmartGames - Apple Twist - 60 puzzel opdrachten - hongerige rupsen

Smartgames Apple Twist

Apple Twist van Smart Games is een unieke breinbreker waarbij zowel de puzzelstukken als het spelbord van vorm kunnen veranderen. Drie hongerige rupsen willen van dezelfde appel eten, en het is aan jou om ze de juiste vorm te geven zodat ze allemaal op de appel passen. Met 60 opdrachten die oplopen in moeilijkheidsgraad, biedt dit spel veel variatie en uitdaging. Het spelbord bestaat uit 5 onderling verbonden stukken die je kunt draaien om nieuwe startopstellingen te creëren.

Kenmerken:

Aanpasbaar spelbord: Draai de onderdelen om verschillende configuraties te creëren.

Veelzijdige uitdagingen: Inclusief 60 uitdagingen met oplopende moeilijkheidsgraden.

Voordelen: Stimuleert ruimtelijk inzicht en probleemoplossende vaardigheden, geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Prijs: €14,99

Koop het hier: Bekijk bij Bol.com

 

Breinbrekers kopen?

Of je nu een ervaren puzzelaar bent of net begint, en of het voor jezelf is of als cadeau, deze top 10 breinbrekers geven je voldoende uitdaging om je hersenen te stimuleren. Perfect om je vrienden of familieleden uit te dagen of als een manier om even te ontspannen, deze spellen bieden plezier en educatie tegelijk.

 

5 Veel gestelde Vragen en Antwoorden over Breinbrekers:

 1. Wat zijn breinbrekers? Breinbrekers zijn puzzels of spellen die complexe probleemoplossende vaardigheden vereisen. Ze zijn ontworpen om cognitieve vaardigheden zoals logisch denken, ruimtelijk inzicht en geheugen te verbeteren.

 2. Voor welke leeftijden zijn breinbrekers geschikt? Breinbrekers zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, geschikt voor alle leeftijden. De meeste spellen hebben een aanbevolen leeftijd op de verpakking, vaak beginnend vanaf vijf jaar.

 3. Kunnen breinbrekers helpen bij educatie? Ja, ze kunnen educatieve voordelen bieden door het verbeteren van cognitieve vaardigheden, kritisch denken en probleemoplossende capaciteiten.

 4. Hoe kies ik de juiste breinbreker? Kies op basis van de interesse en het leeftijdsniveau van de speler. Begin met eenvoudigere puzzels en werk naar meer uitdagende toe naarmate de vaardigheden verbeteren.

 5. Zijn er breinbrekers voor volwassenen? Ja, er zijn veel breinbrekers die speciaal zijn ontworpen voor volwassenen, waaronder complexe puzzels en spellen die strategisch denken en geavanceerde probleemoplossing vereisen.

 


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page