top of page

5 tips om een nieuwe vrienden te maken

Bijgewerkt op: 21 jun. 2023

Het is niet altijd makkelijk om vrienden te vinden die dezelfde interesses hebben als jij. Wellicht ben je vrienden uit het oog verloren doordat je bent verhuisd. Of wellicht dat één van jouw beste vrienden is verhuisd en je opeens een vriendschap dichtbij huis mist.

Het kan ook zo zijn dat je je oude vrienden minder vaak ziet omdat dat er gewoon in is geslopen. Als jullie bijvoorbeeld niet meer dezelfde interesses hebben en in een andere levensfase zitten. Dit is heel herkenbaar! Als je je vriendschap belangrijk vindt dan is het natuurlijk goed om er tijd in te steken. Maar het aangaan van nieuwe vriendschappen kan ook een goed idee zijn.

drie vrienden bij een concert met een drankje

Nieuwe vrienden maken

Ik ben zelf in 2015 verhuisd van Ede naar Nijmegen. Van een vrijgezellenleven ging ik samenwonen. Vervolgens ging ik ook al best snel een gezin stichten. Ik merkte dat ik het vooral in het begin erg lastig vond om nieuwe vriendschappen te sluiten. Vooral omdat je nog weinig contact hebt met anderen en je je plek toch moet vinden in een andere omgeving. Nu ik een paar jaar verder ben en er twee kinderen bij zijn gekomen heb ik in Nijmegen hele leuke vriendschappen kunnen opbouwen. Dit komt mede doordat de kinderen vriendjes hebben gemaakt (best handig die kinderen 😁)


Nieuwe vrienden maken; vind gelijkgestemden in je buurt

Ik heb gemerkt dat het erg fijn is als je gelijkgestemden om je heen hebt. In Nijmegen heb ik voornamelijk vrienden die ook een kind of kinderen hebben. Als je in dezelfde levensfase zit is het fijn om gelijkgestemden te hebben. Dit betekent natuurlijk niet dat ik mijn andere vrienden nu minder belangrijk vind. Ik waardeer mijn vriendschappen des te meer en vind het fijn dat niet iedereen in dezelfde levensfase zit.


Ik merk dat ik het fijn vind om vrienden in de buurt te hebben. Het is fijn als je gewoon even naar binnen kan lopen of aanbellen. Het is ook gewoon erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Vooral nu we twee kinderen hebben is het fijn om andere ouders dichtbij te hebben waarmee je leuke gesprekken kan voeren.


Het is niet altijd makkelijk nieuwe vrienden te maken

Het is niet voor iedereen even makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Je wilt namelijk ook niet overkomen als iemand die geen vrienden heeft 😉 Je bent natuurlijk hartstikke leuk!


Mocht je het toch ook lastig vinden om een nieuwe vriendschap te vinden dan wil ik je graag inspireren. Om een nieuwe vriendschap te vinden is het goed als je trouw blijft aan jezelf. Dus doe iets wat je echt heel erg leuk vindt. Als je dan mensen ontmoet die dit ook erg leuk vinden dan zit je al snel op hetzelfde level.


Sommige mensen zijn erg verlegen of vinden het lastig om zich open te stellen. De ene persoon is extravert en de ander introvert. Waar jij energie van krijgt weet je zelf het beste. Dus als je een nieuwe vriendschap zoekt probeer dan zoveel mogelijk overeenkomsten te vinden.


Wat kan je zelf doen om een nieuwe vrienden te maken


Tip 1 nieuwe vrienden maken; Zoek een (nieuwe) hobby wat je echt heel leuk vindt.

Als je een leuke hobby hebt probeer jezelf er dan in te verdiepen of je de hobby evt ook buitenshuis kan doen met anderen. Bijvoorbeeld een taalcursus, fotografiecursus, golfcursus, naaicursus, een nieuw muziekinstrument bespelen...Er is voor iedereen wel een leuke cursus in de buurt te vinden. Wellicht haal je daar een nieuwe leuke vriendschap uit. En mocht het toch niet op een vriendschap uitmonden dan heb je in ieder geval een leuke cursus gedaan 😁

man met camera

Tip 2 nieuwe vrienden maken; Ga op een sport

Als je een teamsport kiest dan heb je al snel contact met anderen. Vaak groeit zo een vriendschap dan vanzelf. En als je een sport zoekt, kijk dan juist eens naar de niet zo gangbare sporten. Bijvoorbeeld schermen, biljarten, windsurfen. Er zijn genoeg sporten te verzinnen wat jij misschien echt heel leuk vindt. Ik ben van mening dat als je een sport kiest dat je daar ook echt energie uit moet kunnen halen. Dus als je iets kiest wat je echt leuk vindt dan kost het je waarschijnlijk ook minder moeite om te gaan. Meld je aan voor een proefles en laat je inspireren.


Tip 3 nieuwe vrienden maken; Meld je aan voor vrijwilligerswerk

Als je iets voor je medemens wilt doen dan kan vrijwilligerswerk een goede optie zijn. Omdat je vaak in een team werkt leer je mensen kennen die dezelfde interesse als jij hebben. Je kan bijvoorbeeld in een dierenpension aan de slag, of help ouderen met hun financiële zaken of met de computer, wordt een maatje voor iemand.


Tip 4 nieuwe vrienden maken; Meld je aan in de buurtapp

Wij hebben in onze buurt de buurtapp Nextdoor. Als je hier nog nooit van gehoord hebt kijk hier eens naar. Wellicht is dit ook bij jou in de buurt aanwezig. Als dit niet aanwezig is dan kan je het zelfs misschien wel gaan opzetten.


Het is een app waarbij je spullen kan verkopen. Ook kan je er vragen stellen aan de buurt bijvoorbeeld als je even een kruiwagen wilt lenen of als er iets in de buurt is gebeurd wat je graag wilt delen.


Ik heb zelf een lieve vriendin hierdoor ontmoet. We waren allebei jonge moeders en iemand had een post erop gezet om met jonge moeders af en toe met de kinderwagens te wandelen in de buurt. Wij zitten hier in een kinderbuurt dus dat groepje was snel samengesteld. Af en toe gingen we een rondje lopen en zo is onze vriendschap geboren 🥰 Ik zie nog steeds voorbij komen dat mensen vriendschappen zoeken voor bijvoorbeeld een maatje voor de kinderen. Of als iemand geëmigreerd is dan wordt er gezocht naar gelijkgestemden. Echt leuk om te zien dat het echt helemaal niet gek is om nieuwe vriendschappen te ontdekken in je buurt.


Tip 5 nieuwe vrienden maken; Meld je aan in een community

Als laatste, de allerleukste al zeg ik het zelf 😜meld je aan bij een online community voor gelijkgestemden. Dan kan je in een online omgeving eerst kennismaken en wat meer informatie over jezelf delen. Dit is een laagdrempelige manier om nieuwe vriendschappen aan te gaan.


En hoe toevallig 😂 vriendenmoment is er ook mee bezig om dit op te starten. Houd de website en social media in de gaten!


“Sommige mensen arriveren en hebben zo’n mooie impact op je leven dat je je nauwelijks kunt herinneren hoe je leven was voordat je hen kende.”

Ik wens je veel plezier naar de zoektocht om nieuwe vrienden te maken. Probeer je ervoor open te stellen en wacht rustig af. Het is altijd wennen en soms wil je dat vriendschappen zich sneller ontwikkelen. Als je je best doet en er de tijd voor neemt, dan komt het vanzelf goed.


Heb jij nog leuke ideeën om nieuwe vrienden te maken? Ik hoor je tips graag!


Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Weer boeiend geschreven

Me gusta
bottom of page