top of page

Waarom vriendschap zo belangrijk is


Vriendschap is één van de kostbaarste geschenken in het leven. Het geeft je vooral veel plezier, en het maakt je gelukkiger! Ik heb enkele feitjes voor je verzameld waarom vriendschap zo belangrijk is. Het is bewezen dat een leven met vrienden, vreugdevoller en gezonder is. Waarom? Dat leg ik je graag uit!

 

Wanneer is iemand je beste vriend?

First things first, je kunt jezelf afvragen wanneer je iemand je beste vriend noemt. Vroeger op de basisschool was het lekker makkelijk, je sprak met elkaar af dat jullie beste vriendinnen waren. En vanaf dat moment, hoppa dan was het zo. Lekker makkelijk ;)

Maar nu jaren later wordt dan niet meer uitgesproken. En groot gelijk natuurlijk, je kunt makkelijk meerdere beste vrienden hebben. Het hoeft echt niet een persoon te zijn die de rest van je leven je beste vriend is. Het is juist veel gezonder om meerdere beste vrienden te hebben. Want net als alles in het leven, staat niets stil en alles verandert. Soms lijkt het alsof er niets verandert, maar als je terugkijkt dan hebben er onbewust toch veel veranderingen plaatsgevonden.

 

Hoeveel vrienden hebben de meeste mensen?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen gemiddeld 3,5 goede vrienden hebben. En gemiddeld is daar ook 75% van dezelfde sekse. En in de helft van de gevallen hebben vrienden hetzelfde opleidingsniveau. Dit komt aardig overeen met mijn eigen poll. De meeste mensen gaven aan tussen de 4-6 vrienden te hebben, en op een goede tweede plek kwamen de mensen die aangaven tussen de 0-3 vrienden te hebben.


Dus je kunt eigenlijk wel zeggen dat de meeste vrienden op die punten wel op elkaar lijken. Maar toch kan het zijn dat je vrienden ten opzichte van elkaar veel verschillen. Je kunt bijvoorbeeld een goede vriend hebben waarmee je vaak de kroeg in gaat of met de buur die net als jij net een baby heeft gekregen.


Met de één heb je wellicht hele diepgaande gesprekken en met de ander kan je juist heerlijk genieten van een avondje uit in je favoriete kroeg. Je vrienden om je heen kunnen ontzettend verschillend zijn, maar dat maakt helemaal niet uit. Het is juist fijn dat je in je leven verschillende mensen om je heen verzamelt die precies bij jou passen. Je kunt niet van een persoon verwachten dat deze precies zoals jij zijn. Iedereen heeft serieuze, gekke, rustige, nieuwsgierige en misschien wel kanten die je liever niet met iedereen deelt. Of dat nu een bijzonder hobby, sport, studie of levensovertuiging is. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die dezelfde interesses hebben als jij.

 

Kwantiteit versus Kwaliteit

Eigenlijk maakt het dus ook niet uit of je nu 3 of 8 goede vrienden hebt. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Het is juist ontzettend belangrijk om te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat je heel veel goede vrienden hebt. Een handjevol is dus gemiddeld. Dit maakt je goede vrienden ook belangrijker en meer uniek wanneer je beseft dat ze niet zo makkelijk voor het oprapen liggen.

Het is daarom ook goed om voor jezelf duidelijk te hebben dat er een verschil zit tussen het hebben van veel contacten en het hebben van echte vrienden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om onze relaties te meten aan de hand van de aantallen, moet kwaliteit altijd voorop staan dan de aantallen (goede) kennissen die we hebben. Laat je dus niet misleiden als iemand honderden of meer vrienden heeft op social media. Je echte vrienden die spreek je juist buiten social media.


Ik heb zelf een poll gedaan via Instagram en daar kwam uit dat circa 20% heeft aangegeven geen nieuwe vrienden nodig te hebben. 69% gaf aan niet op zoek te zijn, maar een nieuwe vriend zou altijd welkom zijn. De overige 11% gaf aan dat hij of zij het heel leuk zou vinden om een nieuwe vriend of vriendin te krijgen. Hier kan je uit afleiden dat de meeste mensen openstaan voor nieuwe vriendschappen, zonder direct op zoek te zijn. En wat ook uit de poll naar voren kwam dat de meeste mensen het belangrijkste vinden om goede gesprekken met elkaar te kunnen voeren. Dus weet dat een goed gesprek bij de meeste mensen zeer welkom is. ;)

 

Vrienden maken kost tijd

Wat een feit is, is dat het hebben van goede vrienden tijd kost. Dat is natuurlijk niet erg, want je brengt graag tijd met elkaar door. Maar in de drukke wereld waar wij nu in leven is het soms lastig om vriendschappen goed te onderhouden. Daarom is het extra goed om te beseffen dat je weet dat het hebben van goede vrienden in jouw leven, jou ook weer gelukkiger maakt.


En, nog een feitje; Wist je dat het gemiddeld 50 uur duurt voordat je kennis een goede bekende noemt? En vervolgens kan het in totaal 200 uur duren voordat je je vriend een goede vriend kan noemen. Dit berekende in 2018 de Amerikaanse communicatiewetenschapper Jeffrey Hall. Dus zorg goed voor je vrienden en dan speciaal je goede vrienden, want die wil je natuurlijk niet zomaar verliezen.

 
 

Waarom is vriendschap zo belangrijk?

In het algemeen kan je zeggen dat vriendschap belangrijk is omdat we ons graag willen verbinden met mensen om ons heen. Want niks is leuker dan met je beste vriend te proosten op je nieuwe baan of met je beste vriendin naar jullie favoriete concert te gaan. Mooie momenten willen we graag delen. Ook geldt dit natuurlijk bij verdriet, bij ziekte, overlijden of andere verdrietige gebeurtenissen is het fijn als er een schouder is waarbij je kan uithuilen. We hebben allemaal vrienden in ons leven nodig waartoe we ons kunnen wenden in tijden van vreugde of verdriet.

 

Waarom zijn vrienden zo speciaal?

De meeste mensen hebben wel mensen om zich heen, zoals familieleden, buren, kennissen en collega's. Maar wat een vriendschap echt speciaal maakt is dat je je vrienden zelf uitkiest. Vaak leer je elkaar kennen in een bepaalde omgeving, op school, als buren, op het werk of bij de sportschool. Wanneer je deze connectie verliest, bijvoorbeeld doordat je eerder buren was of eerder collega's en je gaat ieder je eigen weg dan is het maar de vraag of je elkaar blijft zien. Wanneer de vriendschap behouden blijft, dan weet je dit is echte vriendschap. Verschillende mensen in je leven komen op je pad. Het is aan jou of je deze vriendschap wilt behouden, en dan zal de tijd het leren. Want met vriendschap is het zo dat het altijd van twee kanten moet komen, anders zal de vriendschap vanzelf uitdoven.


Zelf ben ik ook jaren geleden verhuisd naar een andere stad. Ik had toentertijd verwacht dat mijn vriendschappen niet zouden verwateren. Toch blijkt na 7 jaar dat mijn eigen vriendschappen enorm zijn veranderd. Natuurlijk vond ik dat op het moment wel lastig, maar volgens onderzoek is dat ook niet zo gek. Vaak verandert je leven over een periode van 7 jaar enorm, dat het ook logisch dat er nieuwe vrienden worden gemaakt. De vriendinnen die ik eerder wekelijks zag, zie ik echt minder vaak en sommige vrienden zie ik helemaal niet meer. En wat ik ook juist bijzonder vindt, is dat sommige vriendschappen juist sterker zijn geworden, omdat we er nu meer moeite voor moeten doen om elkaar te zien.


Het verbreken van vriendschappen is ook te verklaren omdat onze paden zich echt zijn gaan scheiden. Je komt elkaar ook niet meer zo even tegen en je groeit (jawel echt een cliché) soms gewoon uit elkaar. Daarnaast is het ook gewoon fijn om mensen dicht in de buurt te hebben. Want ook ik heb een aantal vriendschappen verloren maar aan de andere kant heb ik er ook mooie nieuwe vriendschappen bij gekregen en zo blijft alles in beweging. :)

 

Vriendschap wetenschappelijk onderbouwd

En we gaan weer verder met wat feiten. Want er zijn veel wetenschappelijke redenen waarom het hebben van sterke vriendschappen goed is voor onze gezondheid. Ik heb een aantal uitkomsten uit verschillende onderzoeken voor je op een rij gezet. Check it out!

  • Studies hebben aangetoond dat het hebben van een sterke sociale kring onze geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede kan beïnvloeden.

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat het hebben van goede vriendschappen helpt om onze levensduur te verlengen en ons te beschermen tegen depressie, angst, hartziekten en zelfs verkoudheid.

  • Uit onderzoek blijkt dat een sterke sociale kring onze stressniveaus kan verlagen door het cortisolhormoon te verminderen. Cortisol komt vrij wanneer we ons bedreigd of gestrest voelen - het hebben van ondersteunende vrienden kan dit gevoel helpen verlichten.

  • Het hebben van vrienden maakt ons ook fysiek gezonder. Studies hebben aangetoond dat mensen met meer vrienden over het algemeen gezonder zijn dan mensen zonder vrienden. Dit zou kunnen komen doordat een sterk sociaal netwerk stress vermindert, het emotionele welzijn verhoogt, lichaamsbeweging aanmoedigt en zelfs kan helpen om gezonde eetgewoonten aan te houden.

  • Vrienden kunnen ons ook motiveren om het beter te doen in het leven en ons een gevoel van verbondenheid en doelgerichtheid geven, wat kan leiden tot meer geluk.

Ik kan nog wel even doorgaan met opsommen waarom een goede vriend belangrijk is. Het belangrijkste is dat je blij wordt als je elkaar weer ziet en energie krijgt van de vriendschap. Dan weet je dat je vriendschap goud waard is.

 

Conclusie: onderhoud je vriendschappen voor je eigen geluk ;)

Denk je nu, het wordt weer eens tijd om af te spreken met m'n best friend? Zeker doen! Een appje is zo verstuurd of bel gewoon even. Je kunt natuurlijk ook altijd iemand verrassen met een handgeschreven kaartje of een leuk klein cadeautje per post. En laat ik daar nou eens een paar leuke blogs over hebben geschreven. ;) Je vindt ze onder het tabje brievenbuscadeaus. Hier vindt je leuke kleine cadeautjes om per post te sturen. van heerlijke chocolade, tot gepersonaliseerde cadeautjes en cadeautjes waar iedereen blij van wordt. Dus...waar wacht je nog op? Het is tijd voor een Vriendenmoment!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page