Velen van ons hebben het wel eens meegemaakt dat een goede vriendschap verwaterd. Of dat er iets is voorgevallen waardoor je elkaar niet meer ziet. Het blijft lastig om iedereen de juiste aandacht te geven en het goede te doen. Soms weet je niet wat iemand graag wilt horen. En soms probeer je het goed te doen en wordt het anders opgevat.
Als je elkaar leert kennen zit je vaak in dezelfde levensfase. Je gaat samen naar school, je hebt dezelfde hobby, je woont bij elkaar in de buurt of je kent elkaar bijvoorbeeld van het werk. Als je elkaar langer kent dan kan het zijn dat je allebei een andere kant op groeit. Dus dat je uit elkaar groeit. Wanneer je je vriendschap belangrijk vindt dan is het ook goed om er aandacht aan te geven.
Alles wat je aandacht geeft groeit
Waar gaat het vaak mis?
Bijna altijd valt of staat een goede vriendschap met communicatie. Als je goed communiceert dan gaat het over het algemeen wel goed. Als je niet goed communiceert met elkaar of dingen niet uitspreekt dan kunnen er open eindjes gaan ontstaan.
Met open eindjes bedoel ik de gesprekken die niet goed zijn afgerond. Of een gevoel dat je hebt wat niet wordt uitgesproken. Het kan ook zijn dat iemand iets zegt wat jou kwetst maar je zegt er niets over.
Hoe kan je zorgen dat de communicatie goed blijft gaan?
Allereerst zorg ervoor dat er geen open eindjes zijn. Als er open eindjes zijn dan blijft er iets ''in de lucht hangen''. Je voelt dat er iets is maar je kan niet goed benoemen wat er aan de hand is. Als je er maar niet vanaf komt dan is het goed om dit uit te spreken.
Blijf geïnteresseerd in de ander. Blijf open vragen stellen. Vertel niet alleen maar over jezelf. Probeer goed te luisteren naar elkaar. Een goede vriendschap komt van twee kanten. Je kan er voor de ander zijn en de ander kan er voor jou zijn. Het is ontzettend waardevol als je een goede vriendschap hebt.
Vriendschap, het moet niet perfect zijn. Het moet echt zijn.
Hoe ga je de open eindjes te lijf?
Wees jezelf ervan bewust dat je vriend het niet als doel heeft om je te kwetsen (als het goed is 😉). Soms kan een opmerking er ongewenst verkeerd uitkomen. Wanneer je iets niet uitspreekt dan blijft het bij jou hangen en wordt het steeds zwaarder.
Als je een lastige kwestie uitspreekt dan heb je vaak het gevoel dat je opgelucht bent. Dit opgeluchte gevoel heeft vaak niet te maken met hoe het gesprek ging of wat er uit is gekomen maar dat jij het kwijt bent. Jij hebt het van je af gezet en daardoor voel je je prettiger.
Bekijk het conflict van verschillende kanten
Probeert een conflict altijd van verschillende kanten te bekijken. We zijn van nature egoïstisch ingesteld. We kijken eerst naar onszelf en dan pas naar een ander. We kijken eerst wat het met ons doet en dan kijken we vanuit onze benadering naar de ander.
Probeer het eens van een andere kant te bekijken. Als je een probleem van een andere kant bekijkt dan kan het wellicht direct minder zwaar worden. Dan kijk je vanuit het oogpunt van de ander. Zitten er meer kanten aan een verhaal? Heeft de ander misschien een lastige periode achter de rug? Is het echt een probleem of zie jij het als een probleem?
Bekijk het echt vanuit een ander perspectief. Wat zou jij zeggen als een vriend met dit probleem naar je toekomt. Probeer ook eens zonder emotie naar het probleem te kijken.
Zorg voor jezelf en elimineer de open eindjes
Als er open eindjes zijn die niet zijn uitgesproken of opgelost dan kan dit je blijven achtervolgen. Het kan een eigen leven gaan leiden. Het kan steeds zwaarder voelen. Doordat het bij jou steeds zwaarder kan voelen kan het zijn dat je relaties gaat negeren. Of je krijgt bepaalde negatieve gedachten. Gevolg is dat vriendschappen uit elkaar gaan.
Het zijn vaak de hele kleine dingen over kleine opmerkingen. Iemand heeft iets tegen iemand gezegd. Waarschijnlijk was dit helemaal niet zo bedoeld. Misschien ging het niet goed met die persoon. Het kan zelfs maar zo zijn dat die persoon niet meer weet dat het gezegd is.
Zet de stap om het bespreekbaar te maken. Vertel hoe jij je voelt. Probeer het uit de ik-vorm te brengen. Wanneer je begint met 'Jij' dan kan het aanvallend voelen voor de ander. Als de communicatie op gang komt kan je aangeven wat voor gevoelens je hebt en waar die vandaan komen.
Probeer de moeilijke gesprekken te voeren
Heel veel mensen proberen moeilijke gesprekken uit de weg te gaan. Dit doen ze niet bewust maar ze willen het onaangename gevoel voorkomen. Het onaangename gevoel wordt ingeslikt en er wordt niets mee gedaan. Het is een stuk makkelijker om het gesprek niet te voeren. Het is ontzettend moeilijk om het wel te doen. Maar als je het wel doet dan blijven dingen licht. Dan zijn de dingen snel uitgesproken en jij voelt je lekkerder.
Als je een makkelijk leven wilt leiden dan moet je de moeilijke stappen zetten. Als je nu voor de makkelijke weg kiest, krijg je het er op een ander moment moeilijk mee. Dus kies voor de moeilijke stap zodat het daarna makkelijk voor je wordt. 😎
Wat zijn de stappen die jij kan zetten?
Neem het voortouw. De meeste mensen doen dit niet. Veel mensen zijn niet dapper genoeg. Begrijp vooral dat mensen het moeilijk vinden. Oordeel er niet over. Als jij bereid bent om dit te doen dan zal je je beter en lichter worden. Niet iedereen kan dit en doet dit.
Wat moet je niet doen?
Moeilijke gesprekken moet je nooit via mail of WhatsApp of iets dergelijks gaan opstarten. Als je het via een tekst naar een ander stuurt, zal dit vaak negatief overkomen. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn.
Boekentip:
"Om zoals de dalai lama het noemt, een ''breder perspectief'' op onze situatie te krijgen, moeten we een stap achteruit doen om het grotere plaatje te zien. Deze gewoonte, die door wetenschappers 'zelfdistantiëring' wordt genoemd, stelt ons is staan een helder zich te krijgen op onze problemen en onze stressrespons op negatieve emoties te verminderen. Dit bredere perspectief helpt ons ook om verder te kijken dan ons eigen beperkte en directe eigenbelang en oog te krijgen voor de belangen van anderen."
Dit is een tekst uit één van de boeken welke ik echt met veel plezier heb gelezen.
Het boek van vreugde. Het is een heel wijs en inspirerend boek van twee van de vrolijkste mensen ter wereld (Desmond Tutu en de Dalai Lama). De twee nobelprijswinnaars en oude vrienden kijken terug op hun veelbewogen levens en geven antwoord op de belangrijke vraag over hoe je een vreugdevol leven kan leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen. Echt een aanrader als je wat extra vreugde in je leven wilt toevoegen. 😊
Probeer echt je best te doen om geen of zo weinig mogelijk open eindjes te hebben in je leven. Je zal je daardoor een stuk prettiger voelen. 🤗
Comments