top of page

De 7 leukste hobby´s waar jij direct mee kan starten

Bijgewerkt op: 16 mei 2021


Als er aan je wordt gevraagd wat jouw hobby is, wat geef jij dan als antwoord? Veel mensen hebben eigenlijk niet een echte hobby. Natuurlijk zijn er wel dingen die ze leuk vinden, zoals tv kijken of gamen of wandelen. Maar sommige mensen hebben geen hobby waarmee zij hun leven verrijken.


We leven nu anno 2020 in een mediatijdperk. Er wordt schermtijd ingesteld voor kinderen maar wellicht zou dit ook iets slims zijn om in te voeren voor volwassenen. Want weet jij hoeveel uur per dag jij achter een scherm zit? Het is er soort van ingeslopen dat het voor veel mensen de ultieme ontspanning is om naar de televisie te kijken. Maar als je nagaat dat men ook uren per dag op een telefoon of achter een computer zit is het eigenlijk bizar dat dit het nieuwe normaal is geworden.


Om deze reden is het goed en slim om voor jezelf een andere bezigheid te vinden waarbij jij jezelf kan ontwikkelen en waar je blij van wordt! Dus gooi die telefoon aan de kant en start met een nieuwe hobby!


Wat wordt er in dit artikel besproken?

Wat is een hobby?

Een hobby is een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Het is dus een vrijetijdsbesteding die je zelf kan invullen. Een hobby is iets wat jij echt leuk vindt. Je doet het voor jezelf omdat jij je daar goed bij voelt. Doordat je het leuk vindt wil je er steeds beter in worden. Hierdoor ontwikkel je tot een betere versie van jezelf. Door deze hobby haal je meer uit je leven en kan je hier ook in groeien.


Op zoek naar een hobby, waar begin je?

Sommige mensen zijn op zoek naar een hobby. Of het kan zo zijn dat je je hobby in de afgelopen jaren bent kwijt geraakt. Bedenk eens goed wat je vroeger of een paar jaar geleden echt leuk vond om te doen. Wellicht is het een goed idee om je oude hobby nieuw leven in te blazen.


Als je er in slaagt om echt daadwerkelijk een leuke hobby te vinden waardoor jij je in je flow komt dan is dat heel fijn voor jezelf! Er is voor iedereen een leuke hobby te vinden. Ook al weet je nog niet wat je leuk vindt, als je er naar op zoek gaat kom je het vanzelf tegen.


En hoe leuk is het om ook gelijkgestemden te vinden met je hobby. Als je een leuk hobbygroepje hebt met gelijkgestemden dan kan dit echt een verrijking zijn voor je leven.


Wat zijn de voordelen van een hobby?

De voordelen van het vinden van een hobby is dat het goed is voor je geestelijke of lichamelijke ontwikkeling. Ook steek je er vaak wel wat van op en daarnaast kan het je mind ook een staat van rust geven. Sommige hobby's verbeteren ook je cognitieve functies en je mentale gesteldheid. Ik kan in ieder geval geen reden bedenken waarom je niet aan een hobby zou beginnen.


Daarom heb ik een overzicht gemaakt van leuke hobby's waar jij mee kan gaan starten en daarbij de voordelen op een rij.


#1 - Start met schrijven als jouw nieuwe hobby

Vind jij het ook leuk om iets te creëren? Misschien is je droom wel om een boek te schrijven of gedichten te schrijven. Misschien wil je een website opzetten en je kennis er ervaringen met anderen delen? Je kan er ook voor kiezen om een dagboek te beginnen.

Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd omdat je je emoties en gevoelens op papier zet. Je kan de zaken waar je over piekert lekker van je af schrijven.


#2 - Start met lezen als jouw nieuwe hobby

Vroeger op school was je verplicht om een boeken te lezen. Omdat je soms boeken moest lezen welke niet interessant waren zijn veel mensen afgehaakt met lezen. Waaronder ik zelf. Maar sinds enige tijd ben ik weer een actief lid van de bibliotheek. Er is opnieuw een wereld voor mij open gegaan.


Voor circa € 60,- heb je de beschikking over zoveel boeken. Alle informatie ligt voor het oprapen. Van fantasyboeken tot boeken om je persoonlijk te ontwikkelen of een autobiografie. Even afdwalen naar een andere wereld brengt je erg veel rust.


De 5 voordelen van lezen!


1. Je kan er langer door leven

Uit een onderzoek van Yale University School of Public Health is gebleken dat mensen die lezen langer leven. Er zijn 3653 mensen gevolgd over een periode van 12 jaar. Het resultaat uit het onderzoek is dat als je 3,5 uur per week leest, je een kans van 23% hebt om langer te leven dan mensen die nooit lezen! Daarnaast bleek dat mensen die lezen gemiddeld 2 jaar langer leven.


2. Het zorgt voor focus en concentratie

Als je een goed boek leest vergeet je de wereld om je heen. Dit zorgt weer voor focus en concentratie. Als je leert om je beter te focussen en te concentreren helpt dit je ook op de momenten dat je focus wilt behouden in bijvoorbeeld je werk.


3. Goed voor je geheugen

Volgens een onderzoek moet je brein, net als andere spieren, getraind worden om sterker te worden. Door het lezen van boeken train je dus je brein. Je moet alle karakters, werelden en achtergronden waar je over leest immers onthouden. Elke nieuwe herinnering creeërt nieuwe synapsen in je brein en versterkt degene die er al bestaan, waardoor je korte termijn geheugen wordt versterkt.


4. Lezen zorgt voor stressvermindering

Door het lezen van een boek vergeet je de huidige wereld om je heen en wordt je even getransporteerd naar een andere wereld. Eventuele stressvolle gedachten worden op dat moment uitgeschakeld.

5. Je slaapt er beter door

Als je elke avond als vaste routine een boek gaat lezen voordat je gaat slapen, dan helpt je dit om sneller in slaap te vallen. Wanneer je dus de telefoon aan de kant legt en de rust neemt om je boek te lezen en dit dagelijks doet dan went je lichaam aan deze routine en val je sneller in slaap.


Ik heb ook een artikel geschreven met de redenen waarom de bibliotheek weer helemaal hip is. Klik hier om te lezen.


Start met bewegen

Misschien denk je nu... bewegen als hobby? 😐 Jazeker. Mocht je te weinig bewegen dan vind je het waarschijnlijk ook niet leuk. Als je regelmatig gaat bewegen en je wordt er beter in dan ga je het ook steeds leuker vinden. Een leuke bijkomstigheid is ook wel dat je daardoor fitter wordt. Ook krijg je meer energie. Bovendien is het goed voor je gezondheid. Als je het lastig vindt om ergens te beginnen dan heb ik twee tips voor je.


#3 - Ga van start met hardlopen

Ga van start met hardlopen. Je hebt er weinig voor nodig en je bent van niemand afhankelijk. Je kan gaan wanneer je wilt. Je hebt eigenlijk alleen een paar goede hardloopschoenen nodig.


Je moet natuurlijk niet verwachten dat je direct een marathon kan gaan lopen als je begint met hardlopen. Veel mensen beginnen te snel en daardoor haken ze ook weer snel af door bijvoorbeeld een blessure. Wist je dat je conditie sneller verbeterd dan de spieren in je lichaam? Dus als het voelt dat je qua conditie nog wel even door kan rennen kan dit leiden toe een blessure omdat je lichaam hier nog niet klaar voor is. Daarom is het verstandig om een hardloopschema te volgen.


Je kan je aanmelden bij een hardloopgroepje bij jou in de buurt of download bijvoorbeeld de app van Hardlopen met Evy. Voor een paar euro kan je een trainingsschema downloaden en je ontvangt via de app tips en aanmoedigingen tijdens het hardlopen. En dan kan je direct aan de slag met je nieuwe hobby! Het is helemaal niet zo moeilijk om te beginnen.


Wat ontzettend handig is om aan te schaffen als je gaat starten met hardlopen is een hardloopriem. Dit is dus een riem waar je je telefoon en sleutels in op kan bergen. Ik vind het zelf enorm onhandig om je telefoon in een hoes aan je arm te hangen want dan voelt het toch niet symmetrisch als je gaat hardlopen. Daarnaast is een telefoon in je zak ook onhandig. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en schaf een goede hardloopriem aan. Ik heb zelf de flipbelt, deze kost iets meer maar ik heb er zeer veel plezier van!


#4 - Ga van start met Yoga

Veel mensen willen ook wel starten met yoga maar vinden het weer een hele stap om op een bepaalde tijd bij een yogales te zijn. Je voelt je misschien niet op je gemak omdat je echt een beginner bent en de rest al veel verder is. Daarom heb ik de oplossing voor je. Net zoals het voordeel van hardlopen is dat je het kan doen in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt. Dit geldt ook perfect voor yoga.

Je kan via happy-with-yoga online een yogacursus volgen. Deze cursus staat dan levenslang tot je beschikking. Je hebt cursussen voor beginners en gevorderden. Voor iedereen zit er iets bij. Voor een paar euro per maand kan je aan de slag. De cursussen worden echt duidelijk toegelicht . Ik heb de cursus aangeschaft en kan deze van harte aanbevelen! Ik ben benieuwd of jij ook een yogi gaat worden!
Start met het bespelen van een muziekinstrument


Door het bespelen van een muziekinstrument train je al je cognitieve functies. Je cognitieve functies verwerken allerlei informatie. Als je cognitieve functies goed zijn ontwikkelt dan heb je het vermogen om kennis en informatie goed op te nemen en te verwerken.

Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld je geheugen, taal, oriëntatie, aandacht, het vermogen om problemen op te lossen. Maar daarnaast ook om te lezen en schrijven, plannen te maken, rekenen en redeneren en initiatieven te nemen. Vaak wordt er gezegd dat hoe goed je cognitieve functies zijn dat dit verwant is aan je intelligentie. Waar intelligentie grotendeels genetisch wordt bepaald, kan je je cognitieve functies goed zelf ontwikkelen.


Voordelen van het bespelen van een muziekinstrument:

Je traint al je cognitieve functies, één van de beste dingen voor je brein.

Je hele brein moet samenwerken met elkaar. Verschillende hersengebieden gaan ''aan'' zodat ze worden wakker geschut. Je zorgt voor een verbeterd creatief en oplossend vermogen, geheugen, ruimtelijk inzicht, je versterkt de connectie tussen emotionele en cognitieve aspecten. Er zijn zoveel voordelen te benoemen.


Als je een muziekinstrument bespeelt kom je in een optimale staat van leren, werken en presteren. Dus de vraag is niet wat wil je gaan doen maar wanneer ga je starten?


#5 - Online cursus piano spelen

De leukste maar ook dé beste pianocursus die je online kan volgen. Er zijn je al 10.000 mensen voor gegaan. Zelfs Gordon en Sonja Bakker hebben de cursus gevolgd en zijn er zeer enthousiast over. Dus niet meer € 30,- per uur voor een privéles betalen maar alles op je eigen moment en levenslange toegang. De eerste maand kan je van start voor €1,-. En er is een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Wat heb je te verliezen?


#6 - Online cursus gitaar spelen

Droom jij er ook van om rond een kampvuur met je vrienden je gitaar te pakken en dan een liedje te spelen? Ga dan van start met de gitaarcursus van Koen. Deze online cursus geeft je veel informatie en neemt je stap voor stap mee.


Laat je vooral inspireren door Koen zelf. Je kan voor een leuk bedrag aan de slag met de cursus en daarbij stap je direct in een community met gelijkgestemden. En net als andere online cursussen kan je als je niet tevreden bent gewoon je geld weer terug krijgen. Maar ik weet bijna zeker dat dit niet nodig zal zijn! :)#7 - Ga een stapje verder en produceer

We leven in een tijd dat er zoveel te consumeren valt. Kijk naar alle Netflixseries, of boeken die er zijn, youtube-filmpjes. Als je wilt kan je de hele dag informatie tot je nemen. Maar als je alleen maar aan het nemen bent, vraag jezelf dan eens af of je daar ook echt blij van wordt. Maakt dit jou echt gelukkig? Of brengt het je tijdelijk een fijn gevoel. Probeer iets te vinden waar je een langere tijd een goed gevoel van krijgt.


Bedenk daarom ook eens in plaats van alleen maar te consumeren om ook zelf iets toe te voegen aan de wereld en iets te produceren. Wist je dat je er blijer wordt als je iemand iets geeft dan wanneer je zelf iets krijgt?


Zorg er daarom voor dat jouw hobby iets wordt waarbij je iets kan betekenen voor een ander. Denk hierbij aan andere mensen helpen. Ben je bijvoorbeeld goed in hardlopen, probeer dan mensen mee te krijgen en maak je eigen hardloopclub. Vind je het leuk om te shoppen en ben je er goed in? Er zijn genoeg mensen die het niet leuk vinden, dus start je eigen bedrijfje en ga shoppen op bestelling. Of ben je goed in knutselen voor kinderen? Maak een Instagram account aan en inspireer anderen.
Er zijn genoeg dingen te verzinnen die jij kan doen om ook echt iets toe te voegen. En wellicht kan je er op een gegeven moment zelfs geld mee verdienen! Dan kan je misschien wel van je hobby je werk maken. 😎

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page