top of page

Zelf een high tea organiseren: 9 antwoorden op veel gestelde vragen!

Bijgewerkt op: 6 nov. 2022


thee drinken

Gezellig bijkletsen met je vriendinnen, zussen, nichtjes of buren onder het genot van een lekkere kop thee en lekkere hapjes. Het organiseren van een high tea is ontzettend origineel! Het is een hele leuke ervaring om eens te doen. Je kan natuurlijk lekker aanschuiven in een café of restaurant. Zelf vind ik het stiekem zelfs wel leuker om het thuis te organiseren.

Het is hartstikke leuk om jouw eigen tafel mooi aan te kleden en te zorgen voor lekkere thee en hapjes. Als je dit zelf wilt gaan doen dan is het verstandig om dit goed voor te bereiden zodat je ook die dag een leuke relaxte dag hebt. Om deze reden heb ik de 9 meest gestelde vragen onder een rij gezet en leuke inspirerende antwoorden gegeven zodat je er een gezellig vriendenmomentje van kan maken.


Inhoudsopgave:


A cup of tea is like a hot bath for my belly

 

Wat is de oorsprong van de high tea?

Voordat je een high tea gaat organiseren is het natuurlijk interessant om te weten waar het oorspronkelijk vandaan komt. Ik heb dit kort voor je samengevat;


Het verhaal gaat dat de 7de hertogin van Bedford (1783 tot 1857), in het begin van de negentiende eeuw het niet kon volhouden om de tijd tussen ontbijt en diner te overbruggen. Om deze reden trok zij zich halverwege de middag terug en vroeg haar bedienden haar stukjes brood te brengen. Dit brood at ze met andere heerlijkheden stiekem op. 😄


Toen haar geheim werd ontdekt gingen andere dames haar voorbeeld volgen. En zo ontwikkelde zich de afternoon tea zich tot een modieuze gewoonte. Tegenwoordig wordt de afternoon tea een high tea genoemd. (bron)

 

Hoeveel hapjes per persoon kan je het beste aanhouden bij een uitgebreide high tea?

Voor een uitgebreide high tea kan je beste 10-12 hapjes per persoon aanhouden. Een high tea draait om de lekkere kleine versnaperingen. Dus geen grote sandwiches of grote stukken cake. Het is de bedoeling dat er van elke hap echt wordt genoten.

 

In welke volgorde eet je de hapjes bij een high tea?

Het is de bedoeling dat je de hapjes van hartig naar zoet eet. Deze volgorde is optimaal. Je kan dus ongeveer aanhouden 50-50. Dus de helft hartige hapjes en de andere helft zoete hapjes. Vaak is de volgorde als volgt:

  • de eerste ronde: sandwiches en quiche

  • de tweede ronde: scones met jam en crème fraîche

  • de derde ronde: zoet, zoals taart, cake

  • de vierde ronde; chocolade en bonbons.

Je kan er ook voor kiezen dan je een etagère neerzet en dat je daar alle hapjes op presenteert. Dat ziet er altijd enorm gezellig uit! 😍

 

Hoeveel soorten thee serveer je bij een high tea?

Als je een high tea gaat organiseren is het belangrijk dat iedereen een lekkere thee geserveerd krijgt. De smaken verschillen per persoon. Sommige mensen houden van rooibos en/of groene thee en anderen houden juist van vruchtenthee. Als je 6-8 verschillende theesmaken hebt dan zit je helemaal goed.


Wat ook ontzettend leuk is, is om te beginnen met een glaasje bubbels (let er wel op dat het geen high wine wordt!😁) Wel belangrijk is dat als je de high tea organiseert voor een babyshower dan zijn de bubbels natuurlijk een no-go.

 

Zal ik losse/verse thee of kant-en-klare thee serveren?

Een high tea is een luxe variant van thee drinken en lekkere luxe hapjes eten. Om het ook chic te maken is het extra leuk om verse thee te serveren. Dus echte theeblaadjes die je in een papieren zakje serveert of via een zogenoemde theeklem.


Vergeet vooral niet de andere soorten thee zoals verse muntthee en gemberthee. Muntthee is heerlijk met een lepeltje honing en gemberthee is lekker met sinaasappel of citroensap. Je kan het ook combineren natuurlijk; een paar takjes munt met een schijfje geschilde gember. Eventueel met citroen erbij. Echt een aanrader!

 

Hoe laat begint een high tea?

Oorspronkelijk werd er rond 15.00 of 16.00 uur gestart met een high tea en duurt het ongeveer 2 uur. Maar houd gewoon lekker je eigen tijd aan! Het is natuurlijk prima om eerder te beginnen en wat langer te zitten. Als het goed is worden er voldoende hapjes geserveerd zodat je het ook als een late lunch kan zien. En als je lekker op tijd begint kan je uiteindelijk afsluiten met een lekker wijntje! 😉

 

Wat zijn de kosten van een high tea?

Vaak als er een high tea wordt georganiseerd worden de kosten ook verdeeld over de dames (of heren😉 ). Het is slim om hier tijdig iets over af te spreken met elkaar. Als bijvoorbeeld iedereen een lekker hapje meeneemt dan is alleen de thee nog nodig. Het is ook erg leuk als iedereen zijn eigen favoriete thee meeneemt. Als gastvrouw kan je dan natuurlijk alsnog de verse munt en gemberthee serveren. Vaak is het natuurlijk ook lekker om échte heerlijke bonbons te serveren. Die heb je helaas niet zo snel zelf gemaakt. Dus deze kosten kan je natuurlijk ook verdelen.


Koop vooral producten die je zelf ook lekker vindt en vaker zal gebruiken. Omdat je kleine hapjes maakt zal je vast ingrediënten overhouden. Ook is natuurlijk het huismerk gewoon prima voor de basic ingrediënten. Zo bespaar je kosten die je bijvoorbeeld voor de lekkere chocola kan gebruiken. 😎

 

Bij een high tea feestje thuis, welke aankleding heb ik nodig?

Al is het zomer of lente haal gewoon lekker de kerstlampjes en de mooie borden uit de kast. Het is een goede gelegenheid om lekker over de top te gaan met de aankleding. Zet gezellig kaarsjes neer. En een kerstslinger (waarom niet?) 😁 of zilveren of gouden confetti (bijvoorbeeld te koop bij Xenos) voor over de tafel. En mooie servetten niet te vergeten. Zet evt leuke naamkaartjes neer en poets je bestek even op. Het is vooral leuk om een mooi tafelkleed te hebben dat geeft direct een mooi luxe effect. Voor een paar euro kan je een leuk kleedje kopen bij de action of supermarkt. Wees vooral niet bang als je niet 10 dezelfde theeglazen hebt staan. Je kan ook prima thee drinken uit gewone drinkglazen, juist leuk als het ook hoge glazen zijn. Een etagère is altijd wel een topper natuurlijk dan ziet het er direct een stuk feestelijker uit.


Stal ook alles uit. Laat niets in de verpakking zitten. Bijvoorbeeld de jam op een leuk schaaltje en de thee niet uit het doosje aanbieden maar op een mooie schaal of theedoos.

 

Waar koop ik thee en theebenodigdheden?


Servies Blond Amsterdam

Op nummer 1 staat voor mij toch echt het servies van Blond Amsterdam. Als je een leuk servies hebt komt dit de theebeleving ten goede. Blond Amsterdam is in 2001 opgericht door twee vriendinnen in een klein atelier in Amsterdam. Hun gedeelde passie voor vrolijk en kleurrijk is de basis geweest voor elk servieslijn die ontworpen is van Blond Amsterdam. Elke collectie is even uniek en kleurrijk en haast onmisbaar om in huis te hebben.



 

Blend je eigen thee van Dutch Tea Maestro

Verse thee kan je vaak in elke biologische winkel kopen maar ook prima online. Wil je er helemaal een perfect theemomentje van maken? Dan kan je er ook voor kiezen om je eigen thee te blenden. Met een leuk startpakket van Dutch Tea Maestro maak je thuis je eigen theeblend. Je eigen theeblend maken was nog nooit zo eenvoudig. In vier eenvoudige stappen maak jij thuis je eigen theeblend. Met het startpakket kun je eindeloos variëren in smaak.



 

Theedoos voor losse thee


Wanneer je over bent gegaan van theezakjes naar losse thee, dan is het fijn om de thee goed op te bergen. Je wilt natuurlijk niet dat de thee uitdroogt of zijn smaak verliest. Door het gebruik van een theedoos voor losse thee houd je de thee voor een lange periode in perfecte staat!



 

Wat zijn lekker high tea hapjes?

Ik heb een aantal leuke links op een rij gezet waar heerlijke hapjes staan vermeld. Laat je vooral inspireren.




Ik heb een favoriete top 3 gemaakt van hapjes waarvan ik vind die echt niet mogen ontbreken:


1. Wraps! Ik heb gek op wraps. Heerlijk vind ik ze, het is makkelijk om te maken en altijd geslaagd. Dus vergeet dit hapje niet te serveren ook al zie je die best vaak op ''feestjes en partijen''.

2. Vers brood voor de sandwiches. Haal zo vers mogelijk brood en dan is casinobrood één van de slimme keuzes. Je snijdt makkelijk de korstjes eraf en hoppa het ziet er direct chic uit!

3. Echte lekkere bonbons van de chocolaterie. Laat je niet verleiden tot een goedkoop doosje uit te supermarkt. Koop liever 2 echte goede bonbons per persoon. Het is waarschijnlijk één van de laatste hapjes, Dus.. dit moet wel een goede afsluiter zijn.


Wat natuurlijk ook heel leuk is als iedereen een hapje meeneemt. Let er wel op dat er echt een klein hapje wordt meegenomen en het is wel extra leuk als het zelfgemaakt is uiteraard.

 

Geen tijd om zelf een high tea voor te bereiden? Bestel dan online een complete high tea!

Ben je zelf geen keukenprins(es)? Dan is het natuurlijk prima om een high tea te bestellen. Je kan een complete high tea bestellen, indien gewenst zelfs met servies. Je hoeft dan zelf ook geen afwas te doen.


Dit natuurlijk ontzettend makkelijk en verrassend lekker! Wil je meer informatie? Kijk dan eens op de website van hapjesaanhuis. Zij verzorgen verschillende high tea en bovendien zijn deze vers bereid met lokale producten bij een professionele cateraar. Wat houdt je tegen?😁


Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om zelf een keer een high tea te organiseren! In ieder geval heel veel plezier!


Mocht je graag inspiratie willen hebben voor leuke theecadeaus?

 

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page