top of page

Wil je makkelijk je welzijn bevorderen? Koop dan een kamerplant!

Bijgewerkt op: 16 mei 2021

Ik heb meerdere kamerplanten gehad en meerdere planten eerder ook helaas niet goed verzorgd. 🤨 Het was meer leuk om een plant te kopen maar verder dan de plant neerzetten in een hoek van de kamer en dan sporadisch een keer water geven kwam het niet. Ik heb planten laten verbranden in de zon, planten laten verdrinken, planten laten uitdrogen en zelfs een keer en cactus dood laten gaan... Best ernstig hé? Misschien ook wel herkenbaar voor sommigen. Nu schaam ik me er eigenlijk wel voor. Vooral nu ik weet dat het anders kan en het eigenlijk helemaal niet moeilijk is!
Want wat is nu het geval, het is bij mij nu helemaal omgeslagen en ik ben echt een 'plantenmens' geworden🌻🌼🍀. En vooralsnog 😉 ben ik goed geworden in kamerplanten. Ik vertel je graag hoe ik dat heb gedaan en vooral waarom jij dat ook zou moeten doen!


Hoe ik een `plantenmens´ ben geworden

Het is begonnen doordat ik de pannenkoekplant zo een ontzettend leuk plantje vond. Mijn partner had weinig vertrouwen in mijn plantenkunde dus als ik weer eens riep dat ik planten wilde gaan kopen, was vaak het eerste wat hij zei: "Ga je ze nu dan wel water geven?" 🤔Nu was het geval dat ik dit pannekoekenplantje (drie stuks) van mijn schoonzus uit Noorwegen kreeg. De plantjes heb ik vorig jaar meegenomen in de auto vanuit Noorwegen. Nu is het ruim een jaar later en staan er 17 prachtige planten in ons huis die zich hier heerlijk thuis voelen!


Waarom hebben deze kamerplanten het wel overleefd?

Eerder vond ik een plant weinig waarde hebben, maar doordat ik de planten van mijn schoonzus had gekregen voelde ik me verplicht om er goed voor te zorgen. Dus ik heb de pannenkoekplant op verschillende plekken gezet in huis. Vervolgens heb ik gekeken waar het plantje het best ging groeien. Helaas is er één gesneuveld omdat ik het zo leuk vond staan op het plankje in de toilet... Nu ik er aan terug denk vind ik het best zielig. Dat plantje heeft een hele reis gehad in de auto en als dank zet ik hem ook in de wc zonder zonlicht. Dit heeft mij (achteraf) doen inzien dat het helemaal niet zo moeilijk is om voor een plant te zorgen. Het enige wat je hoeft te doen is aandacht geven. En dat plantje in de wc kreeg helaas geen aandacht van mij.


Mijn planten hebben zelfs al anderen blij gemaakt!


Mijn overgebleven twee pannenkoekplantjes hebben inmiddels al een stuk of 8 baby's gemaakt. Ik heb al meerdere mensen blij gemaakt met een plantje. Nu maar hopen dat de plantjes het daar ook overleven. Misschien worden de baasjes ook wel plantenmensen door dit leuke vrolijke plantje.De verzorgingstip voor de pannenkoekenplant

Mijn tip voor de beste verzorging van de pannenkoekenplant: zet het plantje in de ochtendzon voor een raam en geef m een paar keer per week wat water. Niet teveel maar gewoon af en toe. Je ziet dan dat het plantje zo snel gaat groeien! Dus alsjeblieft niet in een donker hoekje...😥


Ik word nu erg blij van de planten in huis en vooral als ze het goed doen. Af en toe verwissel ik ze en dan zet ik sommigen gezellig bij elkaar en anderen weer een keer op de kast. Hierdoor heb ik goed gemerkt welk plantje het waar goed doet. Ik vind dit best bijzonder dat het mij is gelukt. Inmiddels heb ik dus al meerder planten gekocht en ze floreren allemaal! 😎


Waarom een plant kopen?

Omdat ik trots ben op mezelf dat ik dus toch planten kan laten groeien, heb ik me er ook steeds meer in verdiept. Want wat doen planten eigenlijk voor je en waarom zou je ze kopen?


Ik heb een aantal pluspunten voor je onder elkaar gezet zodat het eigenlijk een nobrainer is. Het is zo duidelijk dat het goed voor je is, dat het logisch is dat je een plant gaat kopen. Dus als je dit blog hebt gelezen is de vraag niet meer waarom maar welke plant past bij mij?


Planten zuiveren de lucht!

We weten natuurlijk wel dat bomen zuurstof geven en dat planten leuk en gezellig zijn om neer te zetten. Maar wist je dat sommige ook echt gezond zijn?

Er zijn namelijk planten met een luchtzuiverende werking. Het is belangrijk om deze planten in je huis te zetten omdat de meeste mensen een goed geïsoleerd huis hebben. Een goed geïsoleerd huis zorgt er ook voor dat er minder frisse lucht in huis is. Dus als je planten in je huis zet zorgen voor een natuurlijke luchtzuiverende werking. Een schonere en frissere lucht is natuurlijk altijd ontzettend slim.


De luchtkwaliteit binnenshuis kan soms wel 5x slechter zijn dan de luchtkwaliteit buitenshuis. Je kan natuurlijk een Dyson luchtreiniger kopen maar je kan er ook zelf voor zorgen dat de luchtkwaliteit beter wordt door planten!

(bron: Hulin e.a. Respiratory health and indoor air pollutants based on quantitative exposure assessments, European Respiratory Journal, okt. 2012)

NASA bewijst; luchtzuiverende planten met de NASA clean air study

Er is een onderzoek geweest vanuit NASA. De ´NASA clean air study'. De resultaten uit het onderzoek toonde aan dat sommige kamerplanten de lucht daadwerkelijk zuiveren. Men was op zoek naar manieren om de lucht in ruimtestations te reinigen. De kamerplanten kunnen op een natuurlijke manier bepaalde giftige stoffen uit de lucht neutraliseren. Best interessant!


NASA-onderzoekers stelden ook dat een efficiënte luchtreiniging wordt bereikt met ten minste één plant per 10 m² huis- of kantoorruimte. Dus als je weer een groene plant wilt kopen voor in je woonkamer en je partner denkt: nog een plant? Dan kan je hem of haar de link van NASA doorsturen.😁 NASA heeft een lijst van planten gemaakt welke de lucht zuiveren:


Levenscomfort vergroten en ze bevorderen het geluk en plezier

Mensen blijken een grote voorkeur te hebben voor vegetatie om hen heen. Graag wil ik als voorbeeld de stad Singapore even onder de aandacht brengen. Singapore is een land gelegen in het zuidoosten van Azië. De stad Singapore is een goed voorbeeld van alle voordelen die het oplevert als een stad besluit dat meer natuur wenselijk is.


Singapore heeft zich de afgelopen jaren omgevormd van garden city naar city in a garden. Dit heeft als resultaat dat de stad in één klap de groenste stad te wereld werd gemaakt. De reden hiervan was dat Singapore - net als de meeste stedelijke gebieden - bijzonder gevoelig is voor het stedelijke hitte-eilandeffect. Omdat steden groeien verdwijnt de natuurlijke vegetatie. Wat weer lijdt tot hoger energieverbruik (dus meer vervuiling) en buitenshuis niet prettig aanvoelt en dat heeft dus zijn weerslag op de bewoners. Door de overheid is toen veel subsidie verstrekt zodat er onderzocht kon worden wat de beste manier was om dit op de langetermijn te verbeteren.


Mensen blijken een grote voorstander te zijn van meer groen en schaduwrijke plekken in plaats van kunstmatige verkoelingsmaatregelen. Een groen straatbeeld en groene gevels stond op nummer 1 en 2 bij veel mensen. Mensen bleken een grote voorkeur te hebben voor vegetatie.


Singapore heeft besloten om meer groen in de stad te brengen. Deze proactieve aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen. Singapores groene aanpak leveren veel voordelen op:

  • warmte wordt aanzienlijk verminderd (soms wel 4,5 graden C)

  • planten op de gevels blijken een gunstig effect op het leefklimaat te hebben voor binnen en buiten

  • ze bevorderen het geluk en plezier

  • vergroten de betrokkenheid van de bevolking

(bron: hoe je een plant van je laat houden- Summer Rayne Oakes)


Beste vliegveld van de wereld

Het beste vliegveld van de wereld is gekozen en dat is Singapore airport. Heb je hier wel eens foto's van gezien? Ik ben hier nog nooit geweest. Maar wat een geweldig vliegveld. Het vliegveld is niet voor niets gekozen tot beste vliegveld. Er staan palmbomen en vele tropische planten. Het is niet voor niets dat mensen hier zelfs trouwen of afspreken voor een vergadering. In Singapore is het leven met planten om je heen sterk verankerd in het dagelijks leven. Dit is zoals het zou moeten zijn in mijn beleving. Hier kunnen wij in het Westen nog echt wel wat van leren. Zie de foto's:En ga je ook een kamerplant kopen?

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om beter voor je planten te zorgen. Of misschien wel je eerste kamerplant aan te schaffen? Hoe leuk zou dat zijn! 😍


Vind je het leuk om meer inspiratie te krijgen over hoe je een plant van je laat houden? Dan is het boek Hoe je een plant van je laat houden van Summer Rayne Oakes echt een aanrader. Ik heb dit boek gelezen na een tip en het is echt een heel leuk boek. Ik werd er helemaal blij van! Het heeft zoveel leuke anekdotes over planten en vooral over plantenmensen. Dit boek heeft mij ook doen besluiten om jou weer te inspireren! Pay it forward!


Wil je mijn 5 tips lezen voordat je een kamerplant aanschaft? Lees hier snel verder!

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Janneke
Janneke
Jul 14, 2020

Leuk Trudi! Hij doet het goed! 🍀

Like

Zo leuk en waar.

Ik ben één van degene die een pannenkoekplant en hij doet het heel goed.

Kijk maar:


Like
bottom of page