top of page

Starten op de basisschool? Ik geef je mijn tips!

Bijgewerkt op: 6 nov. 2022

We hebben het (bijna) allemaal zelf meegemaakt. De eerste schooldag van de basisschool. Het is ontzettend spannend. Wat kan je er als ouder aan doen om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen? Zelf ben ik tegen best een aantal problemen aangelopen. Het was fijn geweest als iemand mij hierover had ingelicht. Je weet vaak niet wat je kan verwachten als je het nog nooit hebt meegemaakt.


Om deze reden heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet van mezelf en van andere moeders waar je zeker iets aan hebt!



Kinderplanbord

Duidelijkheid in een spannende tijd is ontzettend fijn. Voor je kind en voor jou als ouder. Een planbord kan jou ongetwijfeld goed helpen om de hectische dagen in goede banen te leiden. Er zijn verschillende borden waarbij je bijvoorbeeld magneetjes kan bestellen. Zelf hebben wij gekozen voor de magneetjes van Olifantastisch Echt heel erg leuk, handig en duidelijk voor de kleintjes.


Je kan bijvoorbeeld ook een opa en oma mee bestellen. Zodat je ook in het weekend kan plannen en ze tijdig weten wat er komen gaat. Je kan ook een magneetje voor de BSO en overblijven mee bestellen. Je kan hierdoor elke dag duidelijk inrichten.


Voor ons drukke zoontje is dit echt perfect. Echt een aanrader! Mocht je zelf erg creatief zijn dan kan je natuurlijk ook zelf iets moois maken met afbeeldingen, magneetjes en fotoĀ“s.



Laat je goed informeren door de school

Deze eerste twee weken zijn wij echt tegen een paar knelpunten aangelopen. Er zijn gewoon een aantal zaken die je niet weet. Er komt ook als ouder veel op je af.

Ik wil je even meenemen in de nieuwe termen en planningen. Als je kind naar school gaat krijg je te maken met TO (tussenschoolse opvang) BSO (buitenschoolse opvang) en evt voorschoolseopvang. Wellicht had je eerder een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.


Wij hebben nu te maken met het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal voor onze dochter van 2. Voor onze zoon van (bijna) 4 hebben we nu te maken met school en BSO en TO en natuurlijk de planning voor de schoolvakanties. En daarnaast hebben we mijn schoonouders die om de week een dag oppassen. Daarnaast hebben we ons eigen werk en de andere verplichtingen. Ook zijn er voor school opeens weer studiedagen waar je rekening mee moet houden. En daarnaast heb je dus ook weer verschillende tijden voor de opvang, school en peuterspeelzaal. Het wordt er allemaal niet makkelijker op!


Overal waar je je kinderen wegbrengt heb je ook weer andere regels. Voor de peuterspeelzaal moet je als ouder de luiers en het fruit meegeven. Voor het kinderdagverblijf hoef je niets mee te geven. Voor school moet je fruit meegeven, voor TO moet je een drinkbeker en brood meegeven. Voor BSO hoef je niets mee te geven... Dat kinderplanbord is stiekem een planbord voor mezelf eigenlijk. šŸ˜‹


Aanmelden en afmelden per opvang

Onze zoon mocht direct starten aan het begin van het schooljaar ondanks dat hij nog geen 4 was. Het zou voor hem fijner zijn als hij namelijk met alle andere kindjes tegelijk kon beginnen ipv 4 weken later. Hier zat wel wat in. Dus hij is al direct gestart eind augustus.


In de planning heb ik hem ook afgemeld voor de kinderopvang en hierbij vermeld dat het moet stoppen omdat hij naar school gaat.Dit heb ik drie keer gedaan. Maar wat blijkt het was niet goed doorgekomen. Dit had ik via de website moeten doen (niemand had mij dat verteld).


Dus nu zit hij tot aan zijn verjaardag op bepaalde dagen volgens ''het systeem'' op de kinderopvang en tegelijk op de BSO. Dus we betalen voor hem dus ook dubbele opvangkosten ondanks dat het onmogelijk is dat hij op twee plekken tegelijk is.šŸ¤” Er is nu eenmaal een contract met een opzegtermijn van Ć©Ć©n maand.


We kwamen er pas achter dat het niet goed was gegaan toen we de vraag kregen bij de kinderopvang waar onze zoon bleef. Vervolgens hadden ze hem zelf extra afgemeld. Dit was waarschijnlijk niet goed gegaan. Hierdoor was hij dus opeens die dag ook voor de BSO afgemeld. Je kan wel raden wat er gebeurde toen wij onze kleine man die middag bij de BSO op gingen halen. Wij kregen wij toch wel even een gesprekje dat ons zoontje niet was aangemeld en dat we daar echt op moesten letten...

De moed zonk me in mijn schoenen.. Ik had verwacht dat de kinderopvang (die door dezelfde instantie wordt uitgevoerd) ook wel eea in het systeem zou aangeven als ik alles telefonisch had geregeld. Status is nu dat ik er even geen puf voor heb om hier nog achteraan te gaan dus we laten het er lekker bij. Voor nu kan ik beter mijn energie ergens anders op richten.


Dus tip: zorg altijd dat je je kind van de kinderopvang een maand van tevoren afmeldt. Anders heb je dus dubbele opvang waar je dubbel voor betaalt... Ik ben benieuwd naar de nota die wij zullen krijgen voor deze maand. Misschien dat ik er dan toch nog actie op ga ondernemen. šŸ˜„


Aanpassen teruggave kinderopvangtoeslag

Vergeet niet je toeslag aan te passen van de Belastingdienst die je eerder kreeg voor de kinderopvang . Als je niet oplet dan heb je opeens teveel terug gekregen en dat kan je natuurlijk gewoon weer terugbetalen. šŸ˜‰


Naamstickers voor in de jas, gymschoenen, broodtrommel

Je kan bij goedgemerkt.nl echt ontzettend handige producten bestellen. Van stickers die je kan instrijken en goede stickers voor op de beker en broodtrommels (vaatwasbestendig). Een vriendin van mij was al binnen een paar dagen een jasje kwijt. Vind die maar eens terug op een school met veel kinderen... Het jasje is nog steeds zoek...


Ook kan je handige armbandjes met telefoonnummer laten maken als je bijvoorbeeld een dagje weg gaat. Ik ben enorm fan! :)


Rust en regelmaat

We weten allemaal dat rust en regelmaat de gouden combinatie is. Maar in een hectische tijd is het soms wel lastig. Daarom een aantal tips zodat je kind ook de rust krijgt de eerste weken.

  • Als je kind van school komt laat hem dan rustig bijkomen. Vraag niet direct hoe het was of wat ze hebben gedaan. Laat ze het eerst van binnen verwerken. Als ze er klaar voor zijn dan vertellen ze het vanzelf.

  • Spreek duidelijk af hoe het naar school brengen in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld als hij of zij bij de juf is een handje geven aan de juf of erbij gaan staan. Dan zwaaien, omdraaien en doorlopen. Vervolgens nog een keer omkijken en zwaaien. Ook al breekt je hart.

  • Doe elke keer hetzelfde met naar school brengen. Als je kind hier op kan vertrouwen dan geeft hem dit extra zekerheid.

  • Plan weinig extra activiteiten de eerste week (of weken). Zelf maakte ik de fout om op de laatste schooldag van de eerste week 'gezellig met z'n twee' ergens een broodje te gaan eten om het te vieren. Achteraf was het niet iets wat hij graag wilde. Hij wilde graag thuis spelen. Dus zet je kind op de eerste plaats en probeer lekker rustig aan te doen.

  • Plan in de weekenden niet te veel. Wij hadden ook in het eerste weekend na de eerste schoolweek best veel gepland staan. Als je je kind de hele zaterdag meesleept dan kan je erop rekenen dat hij wellicht wat meer aandacht vraagt dan normaal. šŸ¤Ø

  • Als je kind huilt geef dan aan dat het goed is. De spanning komt er dan uit. Als je uitlegt aan je kind dat hij best mag huilen dan is dat fijner dan als er wordt gezegd; ssshht...stil maar er is niks aan de hand. Ook al bedoel je het goed. Een kind laten huilen is echt goed om te doen.

Het is ontzettend spannend zowel voor de ouders als de kinderen. Als je je kind elke dag huilend afzet bij de juf dan breekt je hart. Als hij dan thuis ook niet helemaal lekker in zijn vel zit dan is het erg lastig voor je kind en voor jou. Probeer zelf de rust te bewaren (dit is zeker erg lastig) en weet dat het een fase is! (echt waar! šŸ˜‰)


Ik vind het zelf erg lastig om boos te doen tegen hem als ik weet dat hij ontzettend moe is. Het is voor iedereen een leerproces. Gelukkig is het fijn om gelijkgestemden te hebben waar je je frustraties en onzekerheden mee kan delen. Vaak helpt het enorm om er met een vriend of vriendin over te praten. Zodat je daarna ook weet dat jij echt niet de enige bent de het lastig vindt. Mijn persoonlijke tip is dus echt om de rust te pakken met elkaar. Dus geen drukke visites waar hij zich moet conformeren naar anderen maar plan juist die quality-time met elkaar, zodat iedereen van het gezin lekker kan bijkomen.


Wij zijn inmiddels de eerste twee weken door en nu horen we van hem dat hij het heel leuk vindt op school. Ook is het in de ochtend een stuk makkelijker want hij loopt met opgeheven hoofd naar zijn juf toe. šŸ˜ŽšŸ’™


Heb jij nog tips? Deel ze met vriendenmoment, zodat we elkaar een handje kunnen helpen.šŸ¤—



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page