top of page

De huisvrouw: 5 tips om je kleding mooi te houden

Bijgewerkt op: 8 aug. 2021

Het apparaat waar ik het meest blij ben is toch echt wel mijn wasmachine. Toen mijn wasmachine er ineens mee ophield kwam ik tot de ontdekking dat het mijn eigen schuld was.😮 Het bleek dat ik mijn wasmachine zelf kapot had gedraaid. Niet omdat ik nou zoveel aan het wassen was maar omdat ik gewoon niet goed met mijn wasmachine omging. Ik wil jou graag behoeden voor hetzelfde. Daarom geef ik jou graag mijn tips die ik zelf door schade en schande wijzer ben geworden.


Tip 1: Vulgewicht wasmachine

Wist jij dat als je een wasmachine hebt voor 7 kilo dat je dat moet rekenen als de was nat in de wasmachine zit. Dus niet 7 kilo er in gooien dus. En de 7 kilo geldt alleen voor katoenen was. Dus gooi de wasmachine niet propvol. Maar ja wat is vol en wat is propvol? Voor mijn gevoel gooi ik mijn wasmachine niet propvol maar gewoon vol.

Wat blijkt je 'mag' ongeveer de helft van de wasmachine volgooien als je de wasmachine voor fijne was (kleding die is gemaakt van fijne vezels zoals overhemden, blouses, topjes etc.) gebruikt.


Tip 2: Kijk uit voor het programma dagelijkse was

Op mijn gesneuvelde wasmachine stond een kort programma voor dagelijkse was. Dat knopje heb ik vaak ingedrukt! Lekker handig, de was lekker snel klaar. 😁 Totdat mijn wasmachine dacht; bekijk het maar. Ik hoorde toen van de klantenservice dat ik mijn wasmachine altijd verkeerd had gebruikt! Het is namelijk zo dat het dagelijkse wasprogramma is bedoeld om echt een klein wasje in te wassen. Dus alleen de kleren die je die dag aan hebt. Heb je bijvoorbeeld een trommel van 6-7 kilo (gemiddeld voor 2 personen) dan betekent dit een wasje van kleding van 2 personen gemeten over één dag. Heb je een trommel van 8-9 kilo dan geldt dit voor 4-5 personen en 10-12 kilogram geldt voor meer dan 5 personen. Het moet je maar verteld worden. Of je moet het actief gaan opzoeken... wat ik dus niet had gedaan. Ik verwacht dat de meesten van ons niet de hele gebruiksaanwijzing doorlopen van een wasmachine. Misschien toch maar wel doen 🤣


Tip 3: Hoe houdt je je wasmachine fris?


Laat na een wasbeurt de deur en het doseerbakje openstaan

Zo kan de machine drogen. Zo voorkom je geurtjes.


Draai een heet wasprogramma

Draai minstens 1 of 2 keer per maand een was op 60 graden om de bacteriegroei te beperken. Stinkt de wasmachine erg? Draai dan een wasprogramma op 90 graden. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma. Dat kun je hier ook goed voor gebruiken.

Om het beste micro-organismen tegen te gaan gebruik je waspoeder voor witte was met zuurstofbleekmiddel. Vergeet ook niet wat (oud) wasgoed in de trommel te doen. Dat veegt de trommel ook schoon.


Wasprogramma trommel reinigen

Op sommige wasmachines staat ook een programma 'trommel reinigen' . Met deze functie reinigt de wasmachine zichzelf en verleng je de levensduur van het apparaat. Je voorkomt ook aanslag op je kostbare wasgoed, door zo eens in de 40 wasbeurten een lege trommel met deze functie te laten draaien. Je hoeft bij het trommelreinigings-wasprogramma geen wasmiddel toe te voegen.


Tip 4: Tijdens het wassen


Extra spoelen

Kies voor de optie extra spoelen.

Hiermee gebruik je aan het einde van de wasbeurt meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

Niet te veel wasmiddel

Te veel wasmiddel zorgt voor vetluis. Te weinig wasmiddel maakt de was niet goed schoon. Let dus op de juiste dosering. Kijk voor het doseeradvies op de verpakking. Zelf gebruik ik de pods van Ariel, lekker makkelijk hoef je dus niet te veel na te denken. 😉


Was je kleding binnenstebuiten

Klinkt ook heel logisch alleen ik vergeet het nog wel eens. Zonde is dat als je kleding hierdoor bijvoorbeeld snel vaal wordt.

Welke was mag bij elkaar?

Was het soort materiaal bij elkaar zoals fijne stoffen. Let ook goed op de kleuren, wit bij was, donker bij donker en vervolgens de gekleurde (bonte) was.


Laatste tip wat betreft wassen.

Laat je was niet te lang nat in de wasmachine zitten. Dus mocht je een nieuwe wasmachine willen kopen. Dan is mijn beste tip; koop een wasmachine waarbij je de eindtijd kan instellen bijvoorbeeld 7 uur 's-ochtends. Dan gooi je 's-avonds de was er in en dan is deze de volgende ochtend klaar! Niet vergeten om een melding te zetten in je telefoon? .

Tip 5: Wat te doen aan die kleine pluisjes op je kleding?

Die kleine pluisjes wordt pillen genoemd. Ontzettend vervelend als je net een mooi nieuwe truitje of jasje aan hebt en er komen allemaal kleine pluisjes op. Met een scherp scheermesje kan je dit weghalen (let er wel op dat je de kleding goed straks trekt!). Maar het beste is om een ontpiller (of ontpluizer) aan te schaffen. Met dit apparaat kan je jouw kleding echt mooi houden. Ik kende dit namelijk niet en ben er zo blij mee. Van dit kleine apparaatje ben ik dus ook echt fan! Mocht je kleding hebben die door wrijving pluisjes heeft gekregen, dan kan je met dit apparaat jouw kleding zo goed als nieuw maken. Ik heb vaak jasjes of colberts aan. Daaronder heb ik shirts aan. Door de wrijving gingen die shirts erg pluizen. Nu met mijn ontpiller maak ik deze kleding weer zo goed als nieuw. 🤗Het kost je maar € 9,99! Voor dat bedrag kan je bijna geen nieuw shirt kopen.


Ik heb zelf de ontpiller van Philips. Zoals hieronder weergegeven.

Heel veel succes met deze wekelijkse huishoudelijke klus. Mocht je meer tips willen over huishoudelijke klusjes kijk dan ook eens naar mijn post over 5 tips voor een opgeruimd huis.
Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Wat ben je een goede huisvrouw! Uhhhh wasvrouw! maar bovenal een goede moeder

Like
bottom of page