Mensen die mij al even kennen weten wellicht dat mijn broer met zijn gezin in Noorwegen woont. Voor ons gezin is dit een ontzettend leuk vakantieadres. In de zomer gaan we standaard een paar weken op familiebezoek.
Voor veel mensen is familie belangrijk maar niet voor iedereen. Sommige broers en zussen zien elkaar niet regelmatig ondanks dat ze dichtbij elkaar wonen. Doordat mijn broer naar Noorwegen is verhuisd en hier al 20 jaar woont is onze band hierdoor hechter geworden. Ik zie deze vakantie dus echt als een vriendenmoment 😄 Veel mensen vragen mij of ik het jammer vind dat mijn broer verder weg woont. Om eerlijk te zijn denk ik dat we juist een hechtere band hebben gekregen.
Quality time met familie
Doordat we elkaar niet vaak zien, is de tijd dat als we elkaar zien bijzonder. Als we elkaar zien dan is het echt quality time. Ik vind quality time enorm belangrijk. Ik heb hier eerder ook een blog over geschreven. Deze hele week heb ik nog geen Netflix gezien en ben ik bewust ook bijna niet op social media geweest. Soms is internet fasting wel zo lekker😊
Hoe vaak is het dat je langere tijd bij iemand in huis woont? Dat je iemand van 's-ochtends vroeg tot 's-avonds laat meemaakt. Toch wel bijzonder. Hier in Noorwegen is familie belangrijk en het is heel normaal dat mensen bij elkaar blijven slapen. Dit komt vooral doordat Noorwegen een erg groot land is en je vaak niet om de hoek woont.
Als je dan zoveel tijd doorbrengt met elkaar dan praat je ook veel en dat is dus precies de reden dat ik dit blog schrijf. Ik wil graag delen wat naar mijn mening de Noren beter doen dan wij in Nederland.
Wat wij van de Noren kunnen leren.
Ik ben van mening dat de meeste mensen in Noorwegen vriendschappelijker met elkaar om gaat qua gelijkheid. Wellicht kunnen wij als nuchtere Hollanders hier ook iets van leren.
Eerder zou ik niet zo snel naar Noorwegen gaan om mijn zomervakantie te vieren. Maar daar ben ik van teruggekomen! De zomers hier zijn heerlijk. De Noren hebben in de winter minder uren zonlicht op een dag. Als de zon dan weer schijnt en het lekker weer en langer licht is dan is iedereen weer blij. Er zijn hier hele mooie stranden en een prachtige natuur. De zomers zijn korter dan in Nederland en ze zijn gelukkig niet zo heet. Natuur, rust en ruimte staat hierbij centraal. En als je op vakantie gaat dan willen de meeste mensen rust en even bijkomen. Noorwegen is echt een goed land om vakantie te vieren. En bovenal is Noorwegen één van de beste landen om te wonen. Ik vertel je graag waarom.
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen
Wat erg duidelijk naar voren komt is dat er meer gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Dit zie je als er een kind wordt geboren wat betreft de hoeveelheid verlof. Ook de gelijkheid in hogere functies in bijvoorbeeld de politiek is grotendeels gelijk. Mannen en vrouwen werken ook standaard fulltime. Dit zal kunnen verklaren waarom hier meer gelijkheid zichtbaar is in het bedrijfsleven.
Verlof bij de geboorte van kind
Het verlof is wettelijk verdeeld tussen de partners. In Noorwegen is het zo dat de vrouw en man gezamenlijk 49 weken verlof hebben met 100% doorbetaling van het loon ( tot een bepaalde loongrens). Standaard is er 15 weken verlof voor de man en 15 weken verlof voor de vrouw. Hier kan je niet van afwijken. Als je hier niet voor kiest komt het te vervallen. De verdere verdeling mag je zelf kiezen. Je kan het eventueel verlengen met doorbetaling van 80% van het loon met 10 weken extra. Dus je kan standaard 59 weken verlof opnemen bij de geboorte van een kind. Dit heeft als doel dat de man ook een band opbouwt met het kind. Omdat de man 15 weken verlof heeft heb je hierdoor al meer gelijkheid. In Nederland is het niet standaard dat de man meerdere weken thuis blijft om voor de baby te zorgen als de vrouw aan het werk gaat. Het voordeel hiervan is dat er meer gelijkheid is in de thuisomgeving. De man weet nu ook hoe het is om volledig voor het kind te zorgen en het huishouden op zich te nemen.
Kinderopvang
In Noorwegen heb je vanaf 12 maanden recht om je kind fulltime op de opvang te doen. Als je dit vergelijkt met Nederland dan moet je vaak in Nederland maar geluk hebben dat er een plek is op de opvang. Ook zijn de opvangkosten in Noorwegen in vergelijking met Nederland goedkoop. Door verschillende subsidies vanuit de overheid kost het je circa
€ 300,- per maand voor een volledige 5 daagse opvang. Bijna alle kinderen gaan hier ook naar de opvang. Mocht je weinig verdienen dan krijg je vervolgens nog extra subsidie zodat het voor iedereen betaalbaar is.
De reden dat mannen en vrouwen fulltime werken
Dit is ook een van de redenen dat mannen en vrouwen standaard fulltime werken. Fulltime is 37,5 uur per week. Standaard werk je 7,5 uur per dag. Het wordt erg gestimuleerd dat ook vrouwen fulltime werken. Dit doen ze door de kinderopvang anders aan te bieden dan in Nederland.
In Nederland zijn we het gewend dat vaak één van de partners minder gaat werken als er een kind komt. Mede doordat we graag thuis willen zijn voor het kind en doordat de opvangkosten hoog zijn. Het moet wel lonen om te werken natuurlijk. Dit is dus in Noorwegen wel goed geregeld. Het voordeel is hierbij voor de overheid dat hierdoor alle burgers of je nu man of vrouw bent even waardevol bent.
Veel mensen denken dat de voornaamste reden is dat Noorwegen een rijk land is dat dit door de olie komt. Maar de waarde van Noorwegen is vooral dat man en vrouw beiden 100% werken.
Je kan er natuurlijk wat van vinden dat beide ouders fulltime werken en het kind naar de opvang gaat. In Noorwegen is het wel zo dat ze meer flexibel zijn met werkuren en vrije dagen. Bij mijn broer is het zo dat hij vaak vroeg begint zodat hij zijn kind dagelijks al rond 15.00 uur van de opvang kan halen. Dus het zijn niet de lange dagen van 7.30 tot 18.00 uur wat je wel eens in Nederland ziet.
Flexibiliteit van de werkgever
Elke werkgever is standaard ook flexibel wat betreft je kinderen. Bijvoorbeeld als je deze moet ophalen van school. Er is geen werkgever waar je moet vragen of je eerder weg mag of later kan beginnen. Dit wordt standaard geaccepteerd. Je krijgt vaak de vrijheid om je uren zelf in te delen. Wat ook een pluspunt is dat je standaard 10 ziektedagen per jaar krijgt voor je kind als werknemer. Deze kan je dus opnemen als je kind ziek is. Dit geldt per persoon per kind. Dus niet zoals je vaak ziet in Nederland ziet, dat je als ouder je eigen vrije dagen moet inleveren omdat je een ziek kind thuis hebt.
Keuze voor de naam van je kind
Grappig feitje: Na de geboorte van je kind heb je 6 maanden de tijd om de naam van het kind aan te geven. Tot die tijd heet het kind bij een eerste kind: "naam moeder- jongen 1".
De tweede zoon van mijn broer werd een langere periode "lillebror" (kleine broer) genoemd toen de naam nog niet definitief was.
Je hebt dus 6 maanden de tijd om je kind officieel een naam te geven. Mocht je niet in deze periode een naam doorgeven dan wordt op dat moment de meest populaire naam van de betreffende gemeente gegeven. Dit kan natuurlijk niet wenselijk zijn. 😄
Kraamhulp? Dat kennen ze niet in Noorwegen
Het gekke is dat ze in Noorwegen niet een kraamhulp kennen zoals wij in Nederland. Standaard is de man direct de eerste 2 weken vrij samen met de vrouw. Dus eigenlijk heb je wel een kraamhulp, je eigen man! 😎 Maar of je daar net zoveel aan hebt als de kraamvrouw in Nederland?😉 Je krijgt natuurlijk wel hulp in Noorwegen. Standaard beval je in het ziekenhuis en dan blijf je vaak gemiddeld 3 dagen. In deze 3 dagen krijg je de informatie die we in Nederland in de kraamperiode van de kraamvrouw krijgen.
Schoolsysteem
Het schoolsysteem heeft ook voornamelijk gelijkheid hoog op de agenda staan. Vanaf je zesde levensjaar ga je naar school. Tot zes jaar zijn de kinderen voornamelijk op de kinderopvang wat gelijk staat aan de kleuterschool in Nederland. Vanuit historisch en politiek oogpunt wordt je tot je 16de/17de levensjaar gelijk behandeld. Je hebt op school geen verschil in niveaus. Eigenlijk net als onze basisschool. Alleen in Noorwegen is dit dus verlengd met het voorgezet onderwijs.
Je kan in Noorwegen ook niet zakken. Je kan altijd door naar de volgende klas ondanks je cijfers/beoordeling. Vervolgens kan iedereen naar een universiteit als je dit wilt. Wel zijn je cijfers dan van belang omdat je daar wel op wordt beoordeeld. Ook is bijzonder dat de scholen gratis zijn. De universiteiten zijn ook gratis maar voor aanvullende kosten kunnen wel leningen en beurzen verstrekt worden.
Je kan dit positief of negatief vinden qua ontwikkeling per kind. Maar onderaan de streep zie je hierdoor dat het percentage van de Noren dat daadwerkelijk naar de universiteit gaat een stuk hoger is dan gemiddeld in andere Europese landen.
Gezondheidszorg
Waar Noorwegen ook enorm in uitblinkt is de gezondheidszorg. Iedereen in Noorwegen is 'gratis' verzekerd via de overheid. Je hoeft dus zelf geen premies te betalen. Dit betekent dat je de nodige behandeling krijgt als je ziek bent. De burgers hoeven dus niet zelf de keuze te maken of ze het eigen risico kunnen betalen. Doordat men sneller bij een dokter zit zijn de kosten ook minder hoog. Uiteindelijk wordt dit natuurlijk ook wel betaald door belastingen maar je hebt dus niet het risico dat je onverzekerd bent.
Belastingen op ongezond eten en drinken
Hoge belastingen op ongezond eten er is een suikerbelasting en alcoholbelasting en een hoge belasting op sigaretten. Je kan bijvoorbeeld alleen standaard bier met een laag alcoholpercentage in de supermarkt kopen. Om 18.00 uur gaat er een tralies naar beneden voor de schappen met alcohol. Na 18.00 uur kan je dit dus niet meer kopen.
Verder geldt dat er een wijnmonopoly geldt. Dit betekent dat de slijterijen waar alcohol wordt verkocht de Noorse staat de eigenaar is. Zij hebben het monopolie op het verkopen van wijn en andere sterke dranken. De openingstijden zijn ook beperkt. Doordeweeks is de ''Vinmonopolet'' geopend tot 18.00 uur en op zaterdag tot 15.00 uur. Op zondag zijn ze gesloten.
Ook zijn ze erg strikt met de openingstijden. Als de volgende dag een feestdag of vrije dag is dan zijn ze standaard om 15.00 uur gesloten. Dit doen ze om de bevolking te beschermen zodat ze geen alcohol meer kunnen kopen in een beschonken toestand. 🤣Het is namelijk niet de bedoeling dat je snel nog even extra alcohol inslaat als je het ''nodig'' hebt op dat moment. Er wordt hiermee voorkomen dat men te veel alcohol gaat drinken. Tenminste dat is de gedachte erachter.
Gezondheid en natuur
In Noorwegen bewegen de mensen veel. Het is standaard om in de winter te langlaufen of te gaan skiën. Je ziet veel kleine kinderen op ski's die als een speer een berg afglijden. Ook wordt de mooie omgeving gebruikt voor wandelen en hiken. Het is ook aardig standaard dat men voor een zondagse wandeling naar buiten gaat. De Noren zijn echte natuurliefhebbers.
Noren zijn veel in de buitenlucht te vinden. Je ziet ook in de winter dat kinderen lekker in de buitenlucht slapen. Dus een kinderwagen voor een restaurant of lunchplek is hier normaal.
Conclusie
Noorwegen is een mooi land waarbij de natuur centraal staat. Door hogere belastingen op ongezonde producten proberen ze de bevolking de juiste richting op de duwen. Voor Nederlanders zal dit misschien voelen als bemoeizucht. Maar als het werkt, waarom niet?
Volgens de Verenigde Naties is Noorwegen het beste land om in te wonen. Dus mocht je emigratieplannen hebben? Vergeet Noorwegen dan niet op je lijstje mee te nemen!
Het inkomen van de Noren ligt een stuk hoger dan gemiddeld in Europa. Hiermee hangt samen dat ook het leven in Noorwegen een stuk prijziger is. Alcohol, boodschappen, uit eten of dagjes weg zijn een stuk prijziger dan in Nederland. Dus als je hier op vakantie wilt gaan, houd hier rekening mee.
Je kan hier wel vrij kamperen in de bergen, dus je bespaart wel weer overnachtingskosten. Dus met de camper naar Noorwegen is een geweldig idee! Wil je meer weten om naar Noorwegen op vakantie te gaan kijk dan eens op visitnorway.no
Voor ons is Noorwegen in ieder geval een land waar we jaarlijks terugkeren!
Heel interessant en boeiend stuk. Noorwegen is inderdaad een bijzonder land als je dit zo leest.